அக்கினி

Tamil

Etymology

Borrowed from Sanskrit अग्नि (agni, fire). Compare Kannada ಅಗ್ನಿ (agni, fire), Malayalam അഗ്നി (agni, fire), Telugu అగ్ని (agni, fire). Compare with doublet அக்கி (akki).

Pronunciation

  • Audio:(file)
  • IPA(key): /akːini/

Noun

அக்கினி • (akkiṉi)

  1. fire
  2. sacrificial fire
  3. digestive fire

Declension

i-stem declension of அக்கினி (akkiṉi)
singular plural
nominative
akkiṉi
அக்கினிகள்
akkiṉikaḷ
vocative அக்கினியே
akkiṉiyē
அக்கினிகளே
akkiṉikaḷē
accusative அக்கினியை
akkiṉiyai
அக்கினிகளை
akkiṉikaḷai
dative அக்கினிக்கு
akkiṉikku
அக்கினிகளுக்கு
akkiṉikaḷukku
benefactive அக்கினிக்காக
akkiṉikkāka
அக்கினிகளுக்காக
akkiṉikaḷukkāka
genitive 1 அக்கினியுடைய
akkiṉiyuṭaiya
அக்கினிகளுடைய
akkiṉikaḷuṭaiya
genitive 2 அக்கினியின்
akkiṉiyiṉ
அக்கினிகளின்
akkiṉikaḷiṉ
locative 1 அக்கினியில்
akkiṉiyil
அக்கினிகளில்
akkiṉikaḷil
locative 2 அக்கினியிடம்
akkiṉiyiṭam
அக்கினிகளிடம்
akkiṉikaḷiṭam
sociative 1 அக்கினியோடு
akkiṉiyōṭu
அக்கினிகளோடு
akkiṉikaḷōṭu
sociative 2 அக்கினியுடன்
akkiṉiyuṭaṉ
அக்கினிகளுடன்
akkiṉikaḷuṭaṉ
instrumental அக்கினியால்
akkiṉiyāl
அக்கினிகளால்
akkiṉikaḷāl
ablative அக்கினியிலிருந்து
akkiṉiyiliruntu
அக்கினிகளிலிருந்து
akkiṉikaḷiliruntu

Synonyms

Derived terms

  • அக்கினி நீர் (akkiṉi nīr)
  • அக்கினிகர்ப்பம் (akkiṉikarppam)
  • அக்கினிகலை (akkiṉikalai)
  • அக்கினிகாரியம் (akkiṉikāriyam)
  • அக்கினிகுண்டம் (akkiṉikuṇṭam)
  • அக்கினிகுலம் (akkiṉikulam)
  • அக்கினிகோத்திரம் (akkiṉikōttiram)
  • அக்கினிக்கண்ணன் (akkiṉikkaṇṇaṉ)
  • அக்கினிக்கல் (akkiṉikkal)
  • அக்கினிக்கோடைச்சோளம் (akkiṉikkōṭaiccōḷam)
  • அக்கினிசகன் (akkiṉicakaṉ)
  • அக்கினிசேகரம் (akkiṉicēkaram)
  • அக்கினிச்சுவாசம் (akkiṉiccuvācam)
  • அக்கினிச்சுவாலை (akkiṉiccuvālai)
  • அக்கினிதிவ்வியம் (akkiṉitivviyam)
  • அக்கினிதீபனம் (akkiṉitīpaṉam)
  • அக்கினிதேவன் (akkiṉitēvaṉ)
  • அக்கினித்தம்பம் (akkiṉittampam)
  • அக்கினித்தாழி (akkiṉittāḻi)
  • அக்கினித்திரயம் (akkiṉittirayam)
  • அக்கினிநட்சத்திரம் (akkiṉinaṭcattiram)
  • அக்கினிபாதை (akkiṉipātai)
  • அக்கினிபுராணம் (akkiṉipurāṇam)
  • அக்கினிப்பிளப்பு (akkiṉippiḷappu)
  • அக்கினிப்பொறி (akkiṉippoṟi)
  • அக்கினிமண்டலம் (akkiṉimaṇṭalam)
  • அக்கினிமலை (akkiṉimalai)
  • அக்கினிமாந்தம் (akkiṉimāntam)
  • அக்கினியன் (akkiṉiyaṉ)
  • அக்கினியாஸ்திரம் (akkiṉiyāstiram)
  • அக்கினியோத்திரம் (akkiṉiyōttiram)
  • அக்கினிலிங்கம் (akkiṉiliṅkam)
  • அக்கினிவாகம் (akkiṉivākam)
  • அக்கினிவீரியம் (akkiṉivīriyam)
  • அக்கினிஷ்டை (akkiṉiṣṭai)
  • அக்கினிஷ்டோமம் (akkiṉiṣṭōmam)
  • அக்கினிஸ்தம்பம் (akkiṉistampam)
  • அக்கினிஸ்நானம் (akkiṉisnāṉam)

Proper noun

அக்கினி • (akkiṉi)

  1. (Hinduism) Agni, the Vedic god of fire

Declension

i-stem declension of அக்கினி (akkiṉi) (singular only)
singular plural
nominative
akkiṉi
-
vocative அக்கினியே
akkiṉiyē
-
accusative அக்கினியை
akkiṉiyai
-
dative அக்கினிக்கு
akkiṉikku
-
benefactive அக்கினிக்காக
akkiṉikkāka
-
genitive 1 அக்கினியுடைய
akkiṉiyuṭaiya
-
genitive 2 அக்கினியின்
akkiṉiyiṉ
-
locative 1 அக்கினியில்
akkiṉiyil
-
locative 2 அக்கினியிடம்
akkiṉiyiṭam
-
sociative 1 அக்கினியோடு
akkiṉiyōṭu
-
sociative 2 அக்கினியுடன்
akkiṉiyuṭaṉ
-
instrumental அக்கினியால்
akkiṉiyāl
-
ablative அக்கினியிலிருந்து
akkiṉiyiliruntu
-

References

  • University of Madras (1924–1936) “அக்கினி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press