கண்ணாடி விரியன்
Tamil
Etymology
From கண்ணாடி (kaṇṇāṭi) + விரியன் (viriyaṉ). This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term.
Pronunciation
Audio: (file) - IPA(key): /kaɳːaːɖi ʋiɾijan/
Noun
கண்ணாடி விரியன் • (kaṇṇāṭi viriyaṉ)
- Russell's viper (Daboia russelii)
- Synonyms: விரியன் (viriyaṉ), கத்தரிவிரியன் (kattariviriyaṉ)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | kaṇṇāṭi viriyaṉ |
கண்ணாடி விரியன்கள் kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷ |
| vocative | கண்ணாடி விரியனே kaṇṇāṭi viriyaṉē |
கண்ணாடி விரியன்களே kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷē |
| accusative | கண்ணாடி விரியனை kaṇṇāṭi viriyaṉai |
கண்ணாடி விரியன்களை kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷai |
| dative | கண்ணாடி விரியனுக்கு kaṇṇāṭi viriyaṉukku |
கண்ணாடி விரியன்களுக்கு kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷukku |
| benefactive | கண்ணாடி விரியனுக்காக kaṇṇāṭi viriyaṉukkāka |
கண்ணாடி விரியன்களுக்காக kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷukkāka |
| genitive 1 | கண்ணாடி விரியனுடைய kaṇṇāṭi viriyaṉuṭaiya |
கண்ணாடி விரியன்களுடைய kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | கண்ணாடி விரியனின் kaṇṇāṭi viriyaṉiṉ |
கண்ணாடி விரியன்களின் kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷiṉ |
| locative 1 | கண்ணாடி விரியனில் kaṇṇāṭi viriyaṉil |
கண்ணாடி விரியன்களில் kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷil |
| locative 2 | கண்ணாடி விரியனிடம் kaṇṇāṭi viriyaṉiṭam |
கண்ணாடி விரியன்களிடம் kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷiṭam |
| sociative 1 | கண்ணாடி விரியனோடு kaṇṇāṭi viriyaṉōṭu |
கண்ணாடி விரியன்களோடு kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷōṭu |
| sociative 2 | கண்ணாடி விரியனுடன் kaṇṇāṭi viriyaṉuṭaṉ |
கண்ணாடி விரியன்களுடன் kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷuṭaṉ |
| instrumental | கண்ணாடி விரியனால் kaṇṇāṭi viriyaṉāl |
கண்ணாடி விரியன்களால் kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷāl |
| ablative | கண்ணாடி விரியனிலிருந்து kaṇṇāṭi viriyaṉiliruntu |
கண்ணாடி விரியன்களிலிருந்து kaṇṇāṭi viriyaṉkaḷiliruntu |
References
- University of Madras (1924–1936) “கண்ணாடி விரியன்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press