Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Possibly of onomatopoeic origins, from the cooing sound of monkeys, inherited from Proto-Dravidian *korVnk-. The Tamil Lexicon, however, suggests the verb குரங்கு.[1] Cognate with Malayalam കുരങ്ങ് (kuraṅṅŭ), Tulu ಕುರಂಗ (kuraṅga), Kannada ಕೋಡಂಗಿ (kōḍaṅgi).
Noun
குரங்கு • (kuraṅku)
- monkey, ape
- hook, clasp, link, in jewelry
- Synonym: கொக்கி (kokki)
Declension
u-stem declension of குரங்கு (kuraṅku)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
kuraṅku
|
குரங்குகள் kuraṅkukaḷ
|
| vocative
|
குரங்கே kuraṅkē
|
குரங்குகளே kuraṅkukaḷē
|
| accusative
|
குரங்கை kuraṅkai
|
குரங்குகளை kuraṅkukaḷai
|
| dative
|
குரங்குக்கு kuraṅkukku
|
குரங்குகளுக்கு kuraṅkukaḷukku
|
| benefactive
|
குரங்குக்காக kuraṅkukkāka
|
குரங்குகளுக்காக kuraṅkukaḷukkāka
|
| genitive 1
|
குரங்குடைய kuraṅkuṭaiya
|
குரங்குகளுடைய kuraṅkukaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
குரங்கின் kuraṅkiṉ
|
குரங்குகளின் kuraṅkukaḷiṉ
|
| locative 1
|
குரங்கில் kuraṅkil
|
குரங்குகளில் kuraṅkukaḷil
|
| locative 2
|
குரங்கிடம் kuraṅkiṭam
|
குரங்குகளிடம் kuraṅkukaḷiṭam
|
| sociative 1
|
குரங்கோடு kuraṅkōṭu
|
குரங்குகளோடு kuraṅkukaḷōṭu
|
| sociative 2
|
குரங்குடன் kuraṅkuṭaṉ
|
குரங்குகளுடன் kuraṅkukaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
குரங்கால் kuraṅkāl
|
குரங்குகளால் kuraṅkukaḷāl
|
| ablative
|
குரங்கிலிருந்து kuraṅkiliruntu
|
குரங்குகளிலிருந்து kuraṅkukaḷiliruntu
|
Etymology 2
Verb
குரங்கு • (kuraṅku) (intransitive)
- to bend, incline
- to droop, wither
- Synonym: தாழ் (tāḻ)
Conjugation
Conjugation of குரங்கு (kuraṅku)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
குரங்குகிறேன் kuraṅkukiṟēṉ
|
குரங்குகிறாய் kuraṅkukiṟāy
|
குரங்குகிறான் kuraṅkukiṟāṉ
|
குரங்குகிறாள் kuraṅkukiṟāḷ
|
குரங்குகிறார் kuraṅkukiṟār
|
குரங்குகிறது kuraṅkukiṟatu
|
| past
|
குரங்கினேன் kuraṅkiṉēṉ
|
குரங்கினாய் kuraṅkiṉāy
|
குரங்கினான் kuraṅkiṉāṉ
|
குரங்கினாள் kuraṅkiṉāḷ
|
குரங்கினார் kuraṅkiṉār
|
குரங்கியது kuraṅkiyatu
|
| future
|
குரங்குவேன் kuraṅkuvēṉ
|
குரங்குவாய் kuraṅkuvāy
|
குரங்குவான் kuraṅkuvāṉ
|
குரங்குவாள் kuraṅkuvāḷ
|
குரங்குவார் kuraṅkuvār
|
குரங்கும் kuraṅkum
|
| future negative
|
குரங்கமாட்டேன் kuraṅkamāṭṭēṉ
|
குரங்கமாட்டாய் kuraṅkamāṭṭāy
|
குரங்கமாட்டான் kuraṅkamāṭṭāṉ
|
குரங்கமாட்டாள் kuraṅkamāṭṭāḷ
|
குரங்கமாட்டார் kuraṅkamāṭṭār
|
குரங்காது kuraṅkātu
|
| negative
|
குரங்கவில்லை kuraṅkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
குரங்குகிறோம் kuraṅkukiṟōm
|
குரங்குகிறீர்கள் kuraṅkukiṟīrkaḷ
|
குரங்குகிறார்கள் kuraṅkukiṟārkaḷ
|
குரங்குகின்றன kuraṅkukiṉṟaṉa
|
| past
|
குரங்கினோம் kuraṅkiṉōm
|
குரங்கினீர்கள் kuraṅkiṉīrkaḷ
|
குரங்கினார்கள் kuraṅkiṉārkaḷ
|
குரங்கின kuraṅkiṉa
|
| future
|
குரங்குவோம் kuraṅkuvōm
|
குரங்குவீர்கள் kuraṅkuvīrkaḷ
|
குரங்குவார்கள் kuraṅkuvārkaḷ
|
குரங்குவன kuraṅkuvaṉa
|
| future negative
|
குரங்கமாட்டோம் kuraṅkamāṭṭōm
|
குரங்கமாட்டீர்கள் kuraṅkamāṭṭīrkaḷ
|
குரங்கமாட்டார்கள் kuraṅkamāṭṭārkaḷ
|
குரங்கா kuraṅkā
|
| negative
|
குரங்கவில்லை kuraṅkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kuraṅku
|
குரங்குங்கள் kuraṅkuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
குரங்காதே kuraṅkātē
|
குரங்காதீர்கள் kuraṅkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of குரங்கிவிடு (kuraṅkiviṭu)
|
past of குரங்கிவிட்டிரு (kuraṅkiviṭṭiru)
|
future of குரங்கிவிடு (kuraṅkiviṭu)
|
| progressive
|
குரங்கிக்கொண்டிரு kuraṅkikkoṇṭiru
|
| effective
|
குரங்கப்படு kuraṅkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
குரங்க kuraṅka
|
குரங்காமல் இருக்க kuraṅkāmal irukka
|
| potential
|
குரங்கலாம் kuraṅkalām
|
குரங்காமல் இருக்கலாம் kuraṅkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
குரங்கட்டும் kuraṅkaṭṭum
|
குரங்காமல் இருக்கட்டும் kuraṅkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
குரங்குவதால் kuraṅkuvatāl
|
குரங்காததால் kuraṅkātatāl
|
| conditional
|
குரங்கினால் kuraṅkiṉāl
|
குரங்காவிட்டால் kuraṅkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
குரங்கி kuraṅki
|
குரங்காமல் kuraṅkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
குரங்குகிற kuraṅkukiṟa
|
குரங்கிய kuraṅkiya
|
குரங்கும் kuraṅkum
|
குரங்காத kuraṅkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
குரங்குகிறவன் kuraṅkukiṟavaṉ
|
குரங்குகிறவள் kuraṅkukiṟavaḷ
|
குரங்குகிறவர் kuraṅkukiṟavar
|
குரங்குகிறது kuraṅkukiṟatu
|
குரங்குகிறவர்கள் kuraṅkukiṟavarkaḷ
|
குரங்குகிறவை kuraṅkukiṟavai
|
| past
|
குரங்கியவன் kuraṅkiyavaṉ
|
குரங்கியவள் kuraṅkiyavaḷ
|
குரங்கியவர் kuraṅkiyavar
|
குரங்கியது kuraṅkiyatu
|
குரங்கியவர்கள் kuraṅkiyavarkaḷ
|
குரங்கியவை kuraṅkiyavai
|
| future
|
குரங்குபவன் kuraṅkupavaṉ
|
குரங்குபவள் kuraṅkupavaḷ
|
குரங்குபவர் kuraṅkupavar
|
குரங்குவது kuraṅkuvatu
|
குரங்குபவர்கள் kuraṅkupavarkaḷ
|
குரங்குபவை kuraṅkupavai
|
| negative
|
குரங்காதவன் kuraṅkātavaṉ
|
குரங்காதவள் kuraṅkātavaḷ
|
குரங்காதவர் kuraṅkātavar
|
குரங்காதது kuraṅkātatu
|
குரங்காதவர்கள் kuraṅkātavarkaḷ
|
குரங்காதவை kuraṅkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
குரங்குவது kuraṅkuvatu
|
குரங்குதல் kuraṅkutal
|
குரங்கல் kuraṅkal
|
References
- ^ University of Madras (1924–1936) “குரங்கு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “குரங்கு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press