Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Causative of கூடு (kūṭu). Cognate with Malayalam കൂട്ടുക (kūṭṭuka).
Verb
கூட்டு • (kūṭṭu) (transitive)
- (arithmetic) to add, sum up
- to join, to unite, to combine, to connect
- Synonym: இணை (iṇai)
- to compound, to mingle, to mix, to amalgamate
- Synonym: கல (kala)
- to increase
- to convene, convoke, as an assembly
- to gather up (with a broom)
Conjugation
Conjugation of கூட்டு (kūṭṭu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கூட்டுகிறேன் kūṭṭukiṟēṉ
|
கூட்டுகிறாய் kūṭṭukiṟāy
|
கூட்டுகிறான் kūṭṭukiṟāṉ
|
கூட்டுகிறாள் kūṭṭukiṟāḷ
|
கூட்டுகிறார் kūṭṭukiṟār
|
கூட்டுகிறது kūṭṭukiṟatu
|
| past
|
கூட்டினேன் kūṭṭiṉēṉ
|
கூட்டினாய் kūṭṭiṉāy
|
கூட்டினான் kūṭṭiṉāṉ
|
கூட்டினாள் kūṭṭiṉāḷ
|
கூட்டினார் kūṭṭiṉār
|
கூட்டியது kūṭṭiyatu
|
| future
|
கூட்டுவேன் kūṭṭuvēṉ
|
கூட்டுவாய் kūṭṭuvāy
|
கூட்டுவான் kūṭṭuvāṉ
|
கூட்டுவாள் kūṭṭuvāḷ
|
கூட்டுவார் kūṭṭuvār
|
கூட்டும் kūṭṭum
|
| future negative
|
கூட்டமாட்டேன் kūṭṭamāṭṭēṉ
|
கூட்டமாட்டாய் kūṭṭamāṭṭāy
|
கூட்டமாட்டான் kūṭṭamāṭṭāṉ
|
கூட்டமாட்டாள் kūṭṭamāṭṭāḷ
|
கூட்டமாட்டார் kūṭṭamāṭṭār
|
கூட்டாது kūṭṭātu
|
| negative
|
கூட்டவில்லை kūṭṭavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கூட்டுகிறோம் kūṭṭukiṟōm
|
கூட்டுகிறீர்கள் kūṭṭukiṟīrkaḷ
|
கூட்டுகிறார்கள் kūṭṭukiṟārkaḷ
|
கூட்டுகின்றன kūṭṭukiṉṟaṉa
|
| past
|
கூட்டினோம் kūṭṭiṉōm
|
கூட்டினீர்கள் kūṭṭiṉīrkaḷ
|
கூட்டினார்கள் kūṭṭiṉārkaḷ
|
கூட்டின kūṭṭiṉa
|
| future
|
கூட்டுவோம் kūṭṭuvōm
|
கூட்டுவீர்கள் kūṭṭuvīrkaḷ
|
கூட்டுவார்கள் kūṭṭuvārkaḷ
|
கூட்டுவன kūṭṭuvaṉa
|
| future negative
|
கூட்டமாட்டோம் kūṭṭamāṭṭōm
|
கூட்டமாட்டீர்கள் kūṭṭamāṭṭīrkaḷ
|
கூட்டமாட்டார்கள் kūṭṭamāṭṭārkaḷ
|
கூட்டா kūṭṭā
|
| negative
|
கூட்டவில்லை kūṭṭavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kūṭṭu
|
கூட்டுங்கள் kūṭṭuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கூட்டாதே kūṭṭātē
|
கூட்டாதீர்கள் kūṭṭātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கூட்டிவிடு (kūṭṭiviṭu)
|
past of கூட்டிவிட்டிரு (kūṭṭiviṭṭiru)
|
future of கூட்டிவிடு (kūṭṭiviṭu)
|
| progressive
|
கூட்டிக்கொண்டிரு kūṭṭikkoṇṭiru
|
| effective
|
கூட்டப்படு kūṭṭappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கூட்ட kūṭṭa
|
கூட்டாமல் இருக்க kūṭṭāmal irukka
|
| potential
|
கூட்டலாம் kūṭṭalām
|
கூட்டாமல் இருக்கலாம் kūṭṭāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கூட்டட்டும் kūṭṭaṭṭum
|
கூட்டாமல் இருக்கட்டும் kūṭṭāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கூட்டுவதால் kūṭṭuvatāl
|
கூட்டாததால் kūṭṭātatāl
|
| conditional
|
கூட்டினால் kūṭṭiṉāl
|
கூட்டாவிட்டால் kūṭṭāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கூட்டி kūṭṭi
|
கூட்டாமல் kūṭṭāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கூட்டுகிற kūṭṭukiṟa
|
கூட்டிய kūṭṭiya
|
கூட்டும் kūṭṭum
|
கூட்டாத kūṭṭāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கூட்டுகிறவன் kūṭṭukiṟavaṉ
|
கூட்டுகிறவள் kūṭṭukiṟavaḷ
|
கூட்டுகிறவர் kūṭṭukiṟavar
|
கூட்டுகிறது kūṭṭukiṟatu
|
கூட்டுகிறவர்கள் kūṭṭukiṟavarkaḷ
|
கூட்டுகிறவை kūṭṭukiṟavai
|
| past
|
கூட்டியவன் kūṭṭiyavaṉ
|
கூட்டியவள் kūṭṭiyavaḷ
|
கூட்டியவர் kūṭṭiyavar
|
கூட்டியது kūṭṭiyatu
|
கூட்டியவர்கள் kūṭṭiyavarkaḷ
|
கூட்டியவை kūṭṭiyavai
|
| future
|
கூட்டுபவன் kūṭṭupavaṉ
|
கூட்டுபவள் kūṭṭupavaḷ
|
கூட்டுபவர் kūṭṭupavar
|
கூட்டுவது kūṭṭuvatu
|
கூட்டுபவர்கள் kūṭṭupavarkaḷ
|
கூட்டுபவை kūṭṭupavai
|
| negative
|
கூட்டாதவன் kūṭṭātavaṉ
|
கூட்டாதவள் kūṭṭātavaḷ
|
கூட்டாதவர் kūṭṭātavar
|
கூட்டாதது kūṭṭātatu
|
கூட்டாதவர்கள் kūṭṭātavarkaḷ
|
கூட்டாதவை kūṭṭātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கூட்டுவது kūṭṭuvatu
|
கூட்டுதல் kūṭṭutal
|
கூட்டல் kūṭṭal
|
Etymology 2
From the above verb. Cognate with Malayalam കൂട്ട് (kūṭṭŭ).
Noun
கூட்டு • (kūṭṭu)
- Koottu, a type of stew boiled in semi-liquid form
- compound, mixture
- persons or things of the same class
- companionship, fellowship, friendship
- (colloquial) short for கூட்டு வியாபாரம் (kūṭṭu viyāpāram, partnership business)
- assistance, help
- relationship, consanguinity
- Synonym: உறவு (uṟavu)
- likeness, comparison
- Synonym: ஒப்புமை (oppumai)
Declension
u-stem declension of கூட்டு (kūṭṭu)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
kūṭṭu
|
கூட்டுகள் kūṭṭukaḷ
|
| vocative
|
கூட்டே kūṭṭē
|
கூட்டுகளே kūṭṭukaḷē
|
| accusative
|
கூட்டை kūṭṭai
|
கூட்டுகளை kūṭṭukaḷai
|
| dative
|
கூட்டுக்கு kūṭṭukku
|
கூட்டுகளுக்கு kūṭṭukaḷukku
|
| benefactive
|
கூட்டுக்காக kūṭṭukkāka
|
கூட்டுகளுக்காக kūṭṭukaḷukkāka
|
| genitive 1
|
கூட்டுடைய kūṭṭuṭaiya
|
கூட்டுகளுடைய kūṭṭukaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
கூட்டின் kūṭṭiṉ
|
கூட்டுகளின் kūṭṭukaḷiṉ
|
| locative 1
|
கூட்டில் kūṭṭil
|
கூட்டுகளில் kūṭṭukaḷil
|
| locative 2
|
கூட்டிடம் kūṭṭiṭam
|
கூட்டுகளிடம் kūṭṭukaḷiṭam
|
| sociative 1
|
கூட்டோடு kūṭṭōṭu
|
கூட்டுகளோடு kūṭṭukaḷōṭu
|
| sociative 2
|
கூட்டுடன் kūṭṭuṭaṉ
|
கூட்டுகளுடன் kūṭṭukaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
கூட்டால் kūṭṭāl
|
கூட்டுகளால் kūṭṭukaḷāl
|
| ablative
|
கூட்டிலிருந்து kūṭṭiliruntu
|
கூட்டுகளிலிருந்து kūṭṭukaḷiliruntu
|
Derived terms
- கூட்டுறவு (kūṭṭuṟavu)
- கூட்டாண்மை (kūṭṭāṇmai)
- கூட்டுக் குடும்பம் (kūṭṭuk kuṭumpam)
- கூட்டுத் தொழில் (kūṭṭut toḻil)
Etymology 3
Adjective
கூட்டு • (kūṭṭu)
- adjectival of கூடு (kūṭu)
References
- University of Madras (1924–1936) “கூட்டு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “கூட்டு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press