Tamil
Etymology
Cognate with Kannada ಚಿರಿಚು (ciricu) and Malayalam ചിരി (ciri).
This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term.
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕiɾi/, [siɾi]
Verb
சிரி • (ciri) (intransitive)
- to laugh, smile
- to neigh, as a horse
- Synonym: கனை (kaṉai)
- to blossom
- (transitive) to ridicule
Conjugation
Conjugation of சிரி (ciri)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சிரிக்கிறேன் cirikkiṟēṉ
|
சிரிக்கிறாய் cirikkiṟāy
|
சிரிக்கிறான் cirikkiṟāṉ
|
சிரிக்கிறாள் cirikkiṟāḷ
|
சிரிக்கிறார் cirikkiṟār
|
சிரிக்கிறது cirikkiṟatu
|
| past
|
சிரித்தேன் cirittēṉ
|
சிரித்தாய் cirittāy
|
சிரித்தான் cirittāṉ
|
சிரித்தாள் cirittāḷ
|
சிரித்தார் cirittār
|
சிரித்தது cirittatu
|
| future
|
சிரிப்பேன் cirippēṉ
|
சிரிப்பாய் cirippāy
|
சிரிப்பான் cirippāṉ
|
சிரிப்பாள் cirippāḷ
|
சிரிப்பார் cirippār
|
சிரிக்கும் cirikkum
|
| future negative
|
சிரிக்கமாட்டேன் cirikkamāṭṭēṉ
|
சிரிக்கமாட்டாய் cirikkamāṭṭāy
|
சிரிக்கமாட்டான் cirikkamāṭṭāṉ
|
சிரிக்கமாட்டாள் cirikkamāṭṭāḷ
|
சிரிக்கமாட்டார் cirikkamāṭṭār
|
சிரிக்காது cirikkātu
|
| negative
|
சிரிக்கவில்லை cirikkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சிரிக்கிறோம் cirikkiṟōm
|
சிரிக்கிறீர்கள் cirikkiṟīrkaḷ
|
சிரிக்கிறார்கள் cirikkiṟārkaḷ
|
சிரிக்கின்றன cirikkiṉṟaṉa
|
| past
|
சிரித்தோம் cirittōm
|
சிரித்தீர்கள் cirittīrkaḷ
|
சிரித்தார்கள் cirittārkaḷ
|
சிரித்தன cirittaṉa
|
| future
|
சிரிப்போம் cirippōm
|
சிரிப்பீர்கள் cirippīrkaḷ
|
சிரிப்பார்கள் cirippārkaḷ
|
சிரிப்பன cirippaṉa
|
| future negative
|
சிரிக்கமாட்டோம் cirikkamāṭṭōm
|
சிரிக்கமாட்டீர்கள் cirikkamāṭṭīrkaḷ
|
சிரிக்கமாட்டார்கள் cirikkamāṭṭārkaḷ
|
சிரிக்கா cirikkā
|
| negative
|
சிரிக்கவில்லை cirikkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ciri
|
சிரியுங்கள் ciriyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சிரிக்காதே cirikkātē
|
சிரிக்காதீர்கள் cirikkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சிரித்துவிடு (cirittuviṭu)
|
past of சிரித்துவிட்டிரு (cirittuviṭṭiru)
|
future of சிரித்துவிடு (cirittuviṭu)
|
| progressive
|
சிரித்துக்கொண்டிரு cirittukkoṇṭiru
|
| effective
|
சிரிக்கப்படு cirikkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சிரிக்க cirikka
|
சிரிக்காமல் இருக்க cirikkāmal irukka
|
| potential
|
சிரிக்கலாம் cirikkalām
|
சிரிக்காமல் இருக்கலாம் cirikkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சிரிக்கட்டும் cirikkaṭṭum
|
சிரிக்காமல் இருக்கட்டும் cirikkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சிரிப்பதால் cirippatāl
|
சிரிக்காததால் cirikkātatāl
|
| conditional
|
சிரித்தால் cirittāl
|
சிரிக்காவிட்டால் cirikkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சிரித்து cirittu
|
சிரிக்காமல் cirikkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சிரிக்கிற cirikkiṟa
|
சிரித்த ciritta
|
சிரிக்கும் cirikkum
|
சிரிக்காத cirikkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சிரிக்கிறவன் cirikkiṟavaṉ
|
சிரிக்கிறவள் cirikkiṟavaḷ
|
சிரிக்கிறவர் cirikkiṟavar
|
சிரிக்கிறது cirikkiṟatu
|
சிரிக்கிறவர்கள் cirikkiṟavarkaḷ
|
சிரிக்கிறவை cirikkiṟavai
|
| past
|
சிரித்தவன் cirittavaṉ
|
சிரித்தவள் cirittavaḷ
|
சிரித்தவர் cirittavar
|
சிரித்தது cirittatu
|
சிரித்தவர்கள் cirittavarkaḷ
|
சிரித்தவை cirittavai
|
| future
|
சிரிப்பவன் cirippavaṉ
|
சிரிப்பவள் cirippavaḷ
|
சிரிப்பவர் cirippavar
|
சிரிப்பது cirippatu
|
சிரிப்பவர்கள் cirippavarkaḷ
|
சிரிப்பவை cirippavai
|
| negative
|
சிரிக்காதவன் cirikkātavaṉ
|
சிரிக்காதவள் cirikkātavaḷ
|
சிரிக்காதவர் cirikkātavar
|
சிரிக்காதது cirikkātatu
|
சிரிக்காதவர்கள் cirikkātavarkaḷ
|
சிரிக்காதவை cirikkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சிரிப்பது cirippatu
|
சிரித்தல் cirittal
|
சிரிக்கல் cirikkal
|
Derived terms
References
- University of Madras (1924–1936) “சிரி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press