சேமி
Tamil
Etymology
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕeːmi/, [seːmi]
Verb
சேமி • (cēmi) (transitive)
Conjugation
Conjugation of சேமி (cēmi)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | சேமிக்கிறேன் cēmikkiṟēṉ |
சேமிக்கிறாய் cēmikkiṟāy |
சேமிக்கிறான் cēmikkiṟāṉ |
சேமிக்கிறாள் cēmikkiṟāḷ |
சேமிக்கிறார் cēmikkiṟār |
சேமிக்கிறது cēmikkiṟatu | |
| past | சேமித்தேன் cēmittēṉ |
சேமித்தாய் cēmittāy |
சேமித்தான் cēmittāṉ |
சேமித்தாள் cēmittāḷ |
சேமித்தார் cēmittār |
சேமித்தது cēmittatu | |
| future | சேமிப்பேன் cēmippēṉ |
சேமிப்பாய் cēmippāy |
சேமிப்பான் cēmippāṉ |
சேமிப்பாள் cēmippāḷ |
சேமிப்பார் cēmippār |
சேமிக்கும் cēmikkum | |
| future negative | சேமிக்கமாட்டேன் cēmikkamāṭṭēṉ |
சேமிக்கமாட்டாய் cēmikkamāṭṭāy |
சேமிக்கமாட்டான் cēmikkamāṭṭāṉ |
சேமிக்கமாட்டாள் cēmikkamāṭṭāḷ |
சேமிக்கமாட்டார் cēmikkamāṭṭār |
சேமிக்காது cēmikkātu | |
| negative | சேமிக்கவில்லை cēmikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | சேமிக்கிறோம் cēmikkiṟōm |
சேமிக்கிறீர்கள் cēmikkiṟīrkaḷ |
சேமிக்கிறார்கள் cēmikkiṟārkaḷ |
சேமிக்கின்றன cēmikkiṉṟaṉa | |||
| past | சேமித்தோம் cēmittōm |
சேமித்தீர்கள் cēmittīrkaḷ |
சேமித்தார்கள் cēmittārkaḷ |
சேமித்தன cēmittaṉa | |||
| future | சேமிப்போம் cēmippōm |
சேமிப்பீர்கள் cēmippīrkaḷ |
சேமிப்பார்கள் cēmippārkaḷ |
சேமிப்பன cēmippaṉa | |||
| future negative | சேமிக்கமாட்டோம் cēmikkamāṭṭōm |
சேமிக்கமாட்டீர்கள் cēmikkamāṭṭīrkaḷ |
சேமிக்கமாட்டார்கள் cēmikkamāṭṭārkaḷ |
சேமிக்கா cēmikkā | |||
| negative | சேமிக்கவில்லை cēmikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| cēmi |
சேமியுங்கள் cēmiyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| சேமிக்காதே cēmikkātē |
சேமிக்காதீர்கள் cēmikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of சேமித்துவிடு (cēmittuviṭu) | past of சேமித்துவிட்டிரு (cēmittuviṭṭiru) | future of சேமித்துவிடு (cēmittuviṭu) | |||||
| progressive | சேமித்துக்கொண்டிரு cēmittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | சேமிக்கப்படு cēmikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | சேமிக்க cēmikka |
சேமிக்காமல் இருக்க cēmikkāmal irukka | |||||
| potential | சேமிக்கலாம் cēmikkalām |
சேமிக்காமல் இருக்கலாம் cēmikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | சேமிக்கட்டும் cēmikkaṭṭum |
சேமிக்காமல் இருக்கட்டும் cēmikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | சேமிப்பதால் cēmippatāl |
சேமிக்காததால் cēmikkātatāl | |||||
| conditional | சேமித்தால் cēmittāl |
சேமிக்காவிட்டால் cēmikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | சேமித்து cēmittu |
சேமிக்காமல் cēmikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| சேமிக்கிற cēmikkiṟa |
சேமித்த cēmitta |
சேமிக்கும் cēmikkum |
சேமிக்காத cēmikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | சேமிக்கிறவன் cēmikkiṟavaṉ |
சேமிக்கிறவள் cēmikkiṟavaḷ |
சேமிக்கிறவர் cēmikkiṟavar |
சேமிக்கிறது cēmikkiṟatu |
சேமிக்கிறவர்கள் cēmikkiṟavarkaḷ |
சேமிக்கிறவை cēmikkiṟavai | |
| past | சேமித்தவன் cēmittavaṉ |
சேமித்தவள் cēmittavaḷ |
சேமித்தவர் cēmittavar |
சேமித்தது cēmittatu |
சேமித்தவர்கள் cēmittavarkaḷ |
சேமித்தவை cēmittavai | |
| future | சேமிப்பவன் cēmippavaṉ |
சேமிப்பவள் cēmippavaḷ |
சேமிப்பவர் cēmippavar |
சேமிப்பது cēmippatu |
சேமிப்பவர்கள் cēmippavarkaḷ |
சேமிப்பவை cēmippavai | |
| negative | சேமிக்காதவன் cēmikkātavaṉ |
சேமிக்காதவள் cēmikkātavaḷ |
சேமிக்காதவர் cēmikkātavar |
சேமிக்காதது cēmikkātatu |
சேமிக்காதவர்கள் cēmikkātavarkaḷ |
சேமிக்காதவை cēmikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| சேமிப்பது cēmippatu |
சேமித்தல் cēmittal |
சேமிக்கல் cēmikkal | |||||
Derived terms
- சேமிப்பு (cēmippu)
References
- S. Ramakrishnan (1992) “சேமி”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.