திகழ்
Tamil
Etymology
Cognate with Malayalam തികഴുക (tikaḻuka). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
- IPA(key): /t̪iɡaɻ/
Verb
திகழ் • (tikaḻ)
- to shine, glimmer, be brilliant
- to be enlightened physically or morally
Conjugation
Conjugation of திகழ் (tikaḻ)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | திகழ்கிறேன் tikaḻkiṟēṉ |
திகழ்கிறாய் tikaḻkiṟāy |
திகழ்கிறான் tikaḻkiṟāṉ |
திகழ்கிறாள் tikaḻkiṟāḷ |
திகழ்கிறார் tikaḻkiṟār |
திகழ்கிறது tikaḻkiṟatu | |
| past | திகழ்ந்தேன் tikaḻntēṉ |
திகழ்ந்தாய் tikaḻntāy |
திகழ்ந்தான் tikaḻntāṉ |
திகழ்ந்தாள் tikaḻntāḷ |
திகழ்ந்தார் tikaḻntār |
திகழ்ந்தது tikaḻntatu | |
| future | திகழ்வேன் tikaḻvēṉ |
திகழ்வாய் tikaḻvāy |
திகழ்வான் tikaḻvāṉ |
திகழ்வாள் tikaḻvāḷ |
திகழ்வார் tikaḻvār |
திகழும் tikaḻum | |
| future negative | திகழமாட்டேன் tikaḻamāṭṭēṉ |
திகழமாட்டாய் tikaḻamāṭṭāy |
திகழமாட்டான் tikaḻamāṭṭāṉ |
திகழமாட்டாள் tikaḻamāṭṭāḷ |
திகழமாட்டார் tikaḻamāṭṭār |
திகழாது tikaḻātu | |
| negative | திகழவில்லை tikaḻavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | திகழ்கிறோம் tikaḻkiṟōm |
திகழ்கிறீர்கள் tikaḻkiṟīrkaḷ |
திகழ்கிறார்கள் tikaḻkiṟārkaḷ |
திகழ்கின்றன tikaḻkiṉṟaṉa | |||
| past | திகழ்ந்தோம் tikaḻntōm |
திகழ்ந்தீர்கள் tikaḻntīrkaḷ |
திகழ்ந்தார்கள் tikaḻntārkaḷ |
திகழ்ந்தன tikaḻntaṉa | |||
| future | திகழ்வோம் tikaḻvōm |
திகழ்வீர்கள் tikaḻvīrkaḷ |
திகழ்வார்கள் tikaḻvārkaḷ |
திகழ்வன tikaḻvaṉa | |||
| future negative | திகழமாட்டோம் tikaḻamāṭṭōm |
திகழமாட்டீர்கள் tikaḻamāṭṭīrkaḷ |
திகழமாட்டார்கள் tikaḻamāṭṭārkaḷ |
திகழா tikaḻā | |||
| negative | திகழவில்லை tikaḻavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| tikaḻ |
திகழுங்கள் tikaḻuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| திகழாதே tikaḻātē |
திகழாதீர்கள் tikaḻātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of திகழ்ந்துவிடு (tikaḻntuviṭu) | past of திகழ்ந்துவிட்டிரு (tikaḻntuviṭṭiru) | future of திகழ்ந்துவிடு (tikaḻntuviṭu) | |||||
| progressive | திகழ்ந்துக்கொண்டிரு tikaḻntukkoṇṭiru | ||||||
| effective | திகழப்படு tikaḻappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | திகழ tikaḻa |
திகழாமல் இருக்க tikaḻāmal irukka | |||||
| potential | திகழலாம் tikaḻalām |
திகழாமல் இருக்கலாம் tikaḻāmal irukkalām | |||||
| cohortative | திகழட்டும் tikaḻaṭṭum |
திகழாமல் இருக்கட்டும் tikaḻāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | திகழ்வதால் tikaḻvatāl |
திகழாததால் tikaḻātatāl | |||||
| conditional | திகழ்ந்தால் tikaḻntāl |
திகழாவிட்டால் tikaḻāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | திகழ்ந்து tikaḻntu |
திகழாமல் tikaḻāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| திகழ்கிற tikaḻkiṟa |
திகழ்ந்த tikaḻnta |
திகழும் tikaḻum |
திகழாத tikaḻāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | திகழ்கிறவன் tikaḻkiṟavaṉ |
திகழ்கிறவள் tikaḻkiṟavaḷ |
திகழ்கிறவர் tikaḻkiṟavar |
திகழ்கிறது tikaḻkiṟatu |
திகழ்கிறவர்கள் tikaḻkiṟavarkaḷ |
திகழ்கிறவை tikaḻkiṟavai | |
| past | திகழ்ந்தவன் tikaḻntavaṉ |
திகழ்ந்தவள் tikaḻntavaḷ |
திகழ்ந்தவர் tikaḻntavar |
திகழ்ந்தது tikaḻntatu |
திகழ்ந்தவர்கள் tikaḻntavarkaḷ |
திகழ்ந்தவை tikaḻntavai | |
| future | திகழ்பவன் tikaḻpavaṉ |
திகழ்பவள் tikaḻpavaḷ |
திகழ்பவர் tikaḻpavar |
திகழ்வது tikaḻvatu |
திகழ்பவர்கள் tikaḻpavarkaḷ |
திகழ்பவை tikaḻpavai | |
| negative | திகழாதவன் tikaḻātavaṉ |
திகழாதவள் tikaḻātavaḷ |
திகழாதவர் tikaḻātavar |
திகழாதது tikaḻātatu |
திகழாதவர்கள் tikaḻātavarkaḷ |
திகழாதவை tikaḻātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| திகழ்வது tikaḻvatu |
திகழ்தல் tikaḻtal |
திகழல் tikaḻal | |||||
Noun
திகழ் • (tikaḻ)
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.