தெய்வம்

Tamil

Etymology

From தெய்வ (teyva, divine, godly), borrowed from Sanskrit दैव (daiva). Compare cognates Malayalam ദൈവം (daivaṁ), Telugu దైవము (daivamu) and Kannada ದೈವಂ (daivaṃ).

Pronunciation

  • IPA(key): /d̪ejʋam/

Noun

தெய்வம் • (teyvam) (plural தெய்வங்கள்)

  1. god, goddess, deity
    Synonyms: கடவுள் (kaṭavuḷ), இறைவன் (iṟaivaṉ), ஆண்டவர் (āṇṭavar), பெருமான் (perumāṉ), பரம்பொருள் (paramporuḷ), பகவான் (pakavāṉ), மெய்ப்பொருள் (meypporuḷ), சாமி (cāmi), கோ ()
  2. a benevolent and kind person

Declension

m-stem declension of தெய்வம் (teyvam)
singular plural
nominative
teyvam
தெய்வங்கள்
teyvaṅkaḷ
vocative தெய்வமே
teyvamē
தெய்வங்களே
teyvaṅkaḷē
accusative தெய்வத்தை
teyvattai
தெய்வங்களை
teyvaṅkaḷai
dative தெய்வத்துக்கு
teyvattukku
தெய்வங்களுக்கு
teyvaṅkaḷukku
benefactive தெய்வத்துக்காக
teyvattukkāka
தெய்வங்களுக்காக
teyvaṅkaḷukkāka
genitive 1 தெய்வத்துடைய
teyvattuṭaiya
தெய்வங்களுடைய
teyvaṅkaḷuṭaiya
genitive 2 தெய்வத்தின்
teyvattiṉ
தெய்வங்களின்
teyvaṅkaḷiṉ
locative 1 தெய்வத்தில்
teyvattil
தெய்வங்களில்
teyvaṅkaḷil
locative 2 தெய்வத்திடம்
teyvattiṭam
தெய்வங்களிடம்
teyvaṅkaḷiṭam
sociative 1 தெய்வத்தோடு
teyvattōṭu
தெய்வங்களோடு
teyvaṅkaḷōṭu
sociative 2 தெய்வத்துடன்
teyvattuṭaṉ
தெய்வங்களுடன்
teyvaṅkaḷuṭaṉ
instrumental தெய்வத்தால்
teyvattāl
தெய்வங்களால்
teyvaṅkaḷāl
ablative தெய்வத்திலிருந்து
teyvattiliruntu
தெய்வங்களிலிருந்து
teyvaṅkaḷiliruntu

See also

References

  • University of Madras (1924–1936) “தெய்வம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press