நார்
Tamil
Etymology
Cognate with Kannada ನಾರು (nāru), Malayalam നാര് (nārŭ), Telugu నార (nāra) and Tulu ನಾರು (nāru).
Pronunciation
Audio: (file) - IPA(key): /n̪aːɾ/
Noun
நார் • (nār)
- fibre, as from the bark of a leaf-stalk
- string, cord, rope, as made of fiber
- Synonym: கயிறு (kayiṟu)
- bowstring
- Synonym: நாண் (nāṇ)
- web about the foot of a coconut or palmyra leaf
- Synonym: பன்னாடை (paṉṉāṭai)
- love, affection (as a bond)
- Synonym: அன்பு (aṉpu)
- asbestos
- Synonym: கல்நார் (kalnār)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | nār |
நார்கள் nārkaḷ |
| vocative | நாரே nārē |
நார்களே nārkaḷē |
| accusative | நாரை nārai |
நார்களை nārkaḷai |
| dative | நாருக்கு nārukku |
நார்களுக்கு nārkaḷukku |
| benefactive | நாருக்காக nārukkāka |
நார்களுக்காக nārkaḷukkāka |
| genitive 1 | நாருடைய nāruṭaiya |
நார்களுடைய nārkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | நாரின் nāriṉ |
நார்களின் nārkaḷiṉ |
| locative 1 | நாரில் nāril |
நார்களில் nārkaḷil |
| locative 2 | நாரிடம் nāriṭam |
நார்களிடம் nārkaḷiṭam |
| sociative 1 | நாரோடு nārōṭu |
நார்களோடு nārkaḷōṭu |
| sociative 2 | நாருடன் nāruṭaṉ |
நார்களுடன் nārkaḷuṭaṉ |
| instrumental | நாரால் nārāl |
நார்களால் nārkaḷāl |
| ablative | நாரிலிருந்து nāriliruntu |
நார்களிலிருந்து nārkaḷiliruntu |
Derived terms
- நார்க்கட்டில் (nārkkaṭṭil)
- நார்க்கட்டு (nārkkaṭṭu)
- நார்க்கதுவு (nārkkatuvu)
- நார்க்கத்தி (nārkkatti)
- நார்க்கயிறு (nārkkayiṟu)
- நார்ச்சத்து (nārccattu)
- நார்ச்சிலந்தி (nārccilanti)
- நார்ச்சீலை (nārccīlai)
- நார்ச்சுண்ணாம்பு (nārccuṇṇāmpu)
- நார்ப்பட்டடை (nārppaṭṭaṭai)
- நார்ப்பட்டு (nārppaṭṭu)
- நார்மடி (nārmaṭi)
- நார்மட்டை (nārmaṭṭai)
References
- University of Madras (1924–1936) “நார்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press