மகிழ்
Tamil
Etymology
Cognate with Malayalam മകിഴുക (makiḻuka).
Pronunciation
- IPA(key): /maɡiɻ/
Verb
மகிழ் • (makiḻ)
Conjugation
Conjugation of மகிழ் (makiḻ)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | மகிழ்கிறேன் makiḻkiṟēṉ |
மகிழ்கிறாய் makiḻkiṟāy |
மகிழ்கிறான் makiḻkiṟāṉ |
மகிழ்கிறாள் makiḻkiṟāḷ |
மகிழ்கிறார் makiḻkiṟār |
மகிழ்கிறது makiḻkiṟatu | |
| past | மகிழ்ந்தேன் makiḻntēṉ |
மகிழ்ந்தாய் makiḻntāy |
மகிழ்ந்தான் makiḻntāṉ |
மகிழ்ந்தாள் makiḻntāḷ |
மகிழ்ந்தார் makiḻntār |
மகிழ்ந்தது makiḻntatu | |
| future | மகிழ்வேன் makiḻvēṉ |
மகிழ்வாய் makiḻvāy |
மகிழ்வான் makiḻvāṉ |
மகிழ்வாள் makiḻvāḷ |
மகிழ்வார் makiḻvār |
மகிழும் makiḻum | |
| future negative | மகிழமாட்டேன் makiḻamāṭṭēṉ |
மகிழமாட்டாய் makiḻamāṭṭāy |
மகிழமாட்டான் makiḻamāṭṭāṉ |
மகிழமாட்டாள் makiḻamāṭṭāḷ |
மகிழமாட்டார் makiḻamāṭṭār |
மகிழாது makiḻātu | |
| negative | மகிழவில்லை makiḻavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | மகிழ்கிறோம் makiḻkiṟōm |
மகிழ்கிறீர்கள் makiḻkiṟīrkaḷ |
மகிழ்கிறார்கள் makiḻkiṟārkaḷ |
மகிழ்கின்றன makiḻkiṉṟaṉa | |||
| past | மகிழ்ந்தோம் makiḻntōm |
மகிழ்ந்தீர்கள் makiḻntīrkaḷ |
மகிழ்ந்தார்கள் makiḻntārkaḷ |
மகிழ்ந்தன makiḻntaṉa | |||
| future | மகிழ்வோம் makiḻvōm |
மகிழ்வீர்கள் makiḻvīrkaḷ |
மகிழ்வார்கள் makiḻvārkaḷ |
மகிழ்வன makiḻvaṉa | |||
| future negative | மகிழமாட்டோம் makiḻamāṭṭōm |
மகிழமாட்டீர்கள் makiḻamāṭṭīrkaḷ |
மகிழமாட்டார்கள் makiḻamāṭṭārkaḷ |
மகிழா makiḻā | |||
| negative | மகிழவில்லை makiḻavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| makiḻ |
மகிழுங்கள் makiḻuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| மகிழாதே makiḻātē |
மகிழாதீர்கள் makiḻātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of மகிழ்ந்துவிடு (makiḻntuviṭu) | past of மகிழ்ந்துவிட்டிரு (makiḻntuviṭṭiru) | future of மகிழ்ந்துவிடு (makiḻntuviṭu) | |||||
| progressive | மகிழ்ந்துக்கொண்டிரு makiḻntukkoṇṭiru | ||||||
| effective | மகிழப்படு makiḻappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | மகிழ makiḻa |
மகிழாமல் இருக்க makiḻāmal irukka | |||||
| potential | மகிழலாம் makiḻalām |
மகிழாமல் இருக்கலாம் makiḻāmal irukkalām | |||||
| cohortative | மகிழட்டும் makiḻaṭṭum |
மகிழாமல் இருக்கட்டும் makiḻāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | மகிழ்வதால் makiḻvatāl |
மகிழாததால் makiḻātatāl | |||||
| conditional | மகிழ்ந்தால் makiḻntāl |
மகிழாவிட்டால் makiḻāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | மகிழ்ந்து makiḻntu |
மகிழாமல் makiḻāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| மகிழ்கிற makiḻkiṟa |
மகிழ்ந்த makiḻnta |
மகிழும் makiḻum |
மகிழாத makiḻāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | மகிழ்கிறவன் makiḻkiṟavaṉ |
மகிழ்கிறவள் makiḻkiṟavaḷ |
மகிழ்கிறவர் makiḻkiṟavar |
மகிழ்கிறது makiḻkiṟatu |
மகிழ்கிறவர்கள் makiḻkiṟavarkaḷ |
மகிழ்கிறவை makiḻkiṟavai | |
| past | மகிழ்ந்தவன் makiḻntavaṉ |
மகிழ்ந்தவள் makiḻntavaḷ |
மகிழ்ந்தவர் makiḻntavar |
மகிழ்ந்தது makiḻntatu |
மகிழ்ந்தவர்கள் makiḻntavarkaḷ |
மகிழ்ந்தவை makiḻntavai | |
| future | மகிழ்பவன் makiḻpavaṉ |
மகிழ்பவள் makiḻpavaḷ |
மகிழ்பவர் makiḻpavar |
மகிழ்வது makiḻvatu |
மகிழ்பவர்கள் makiḻpavarkaḷ |
மகிழ்பவை makiḻpavai | |
| negative | மகிழாதவன் makiḻātavaṉ |
மகிழாதவள் makiḻātavaḷ |
மகிழாதவர் makiḻātavar |
மகிழாதது makiḻātatu |
மகிழாதவர்கள் makiḻātavarkaḷ |
மகிழாதவை makiḻātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| மகிழ்வது makiḻvatu |
மகிழ்தல் makiḻtal |
மகிழல் makiḻal | |||||
Derived terms
References
- University of Madras (1924–1936) “மகிழ்-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.