மரபு

Tamil

Etymology

Compare மருவு (maruvu).

Pronunciation

  • IPA(key): /maɾabɯ/
  • Audio:(file)

Noun

மரபு • (marapu)

  1. established usage; tradition, custom
    Synonym: வழக்கம் (vaḻakkam)
  2. ancestral line
  3. lineage; genetics
    Synonym: பாரம்பரியம் (pārampariyam)
  4. (grammar) use of language sanctioned by ancient authors
  5. antiquity
    Synonym: பழமை (paḻamai)
  6. (dated) age, period of life
    Synonym: பருவம் (paruvam)

Declension

u-stem declension of மரபு (marapu)
singular plural
nominative
marapu
மரபுகள்
marapukaḷ
vocative மரபே
marapē
மரபுகளே
marapukaḷē
accusative மரபை
marapai
மரபுகளை
marapukaḷai
dative மரபுக்கு
marapukku
மரபுகளுக்கு
marapukaḷukku
benefactive மரபுக்காக
marapukkāka
மரபுகளுக்காக
marapukaḷukkāka
genitive 1 மரபுடைய
marapuṭaiya
மரபுகளுடைய
marapukaḷuṭaiya
genitive 2 மரபின்
marapiṉ
மரபுகளின்
marapukaḷiṉ
locative 1 மரபில்
marapil
மரபுகளில்
marapukaḷil
locative 2 மரபிடம்
marapiṭam
மரபுகளிடம்
marapukaḷiṭam
sociative 1 மரபோடு
marapōṭu
மரபுகளோடு
marapukaḷōṭu
sociative 2 மரபுடன்
marapuṭaṉ
மரபுகளுடன்
marapukaḷuṭaṉ
instrumental மரபால்
marapāl
மரபுகளால்
marapukaḷāl
ablative மரபிலிருந்து
marapiliruntu
மரபுகளிலிருந்து
marapukaḷiliruntu

Derived terms

  • அரசமரபு (aracamarapu)
  • இடுகுறிமரபு (iṭukuṟimarapu)
  • தொகை மரபு (tokai marapu)
  • மரபணு (marapaṇu)
  • மரபுச்சொல் (marapuccol)
  • மரபுவழு (marapuvaḻu)
  • மொழி மரபு (moḻi marapu)

References