Tamil
Pronunciation
Etymology 1
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Verb
மொய் • (moy)
- (intransitive) to crowd, press, throng, swarm
- to spread
- to abide in
- (transitive) to crowd around, swarm around
- to annoy, tease
- to cover, enclose
Conjugation
Conjugation of மொய் (moy)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
மொய்க்கிறேன் moykkiṟēṉ
|
மொய்க்கிறாய் moykkiṟāy
|
மொய்க்கிறான் moykkiṟāṉ
|
மொய்க்கிறாள் moykkiṟāḷ
|
மொய்க்கிறார் moykkiṟār
|
மொய்க்கிறது moykkiṟatu
|
| past
|
மொய்த்தேன் moyttēṉ
|
மொய்த்தாய் moyttāy
|
மொய்த்தான் moyttāṉ
|
மொய்த்தாள் moyttāḷ
|
மொய்த்தார் moyttār
|
மொய்த்தது moyttatu
|
| future
|
மொய்ப்பேன் moyppēṉ
|
மொய்ப்பாய் moyppāy
|
மொய்ப்பான் moyppāṉ
|
மொய்ப்பாள் moyppāḷ
|
மொய்ப்பார் moyppār
|
மொய்க்கும் moykkum
|
| future negative
|
மொய்க்கமாட்டேன் moykkamāṭṭēṉ
|
மொய்க்கமாட்டாய் moykkamāṭṭāy
|
மொய்க்கமாட்டான் moykkamāṭṭāṉ
|
மொய்க்கமாட்டாள் moykkamāṭṭāḷ
|
மொய்க்கமாட்டார் moykkamāṭṭār
|
மொய்க்காது moykkātu
|
| negative
|
மொய்க்கவில்லை moykkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
மொய்க்கிறோம் moykkiṟōm
|
மொய்க்கிறீர்கள் moykkiṟīrkaḷ
|
மொய்க்கிறார்கள் moykkiṟārkaḷ
|
மொய்க்கின்றன moykkiṉṟaṉa
|
| past
|
மொய்த்தோம் moyttōm
|
மொய்த்தீர்கள் moyttīrkaḷ
|
மொய்த்தார்கள் moyttārkaḷ
|
மொய்த்தன moyttaṉa
|
| future
|
மொய்ப்போம் moyppōm
|
மொய்ப்பீர்கள் moyppīrkaḷ
|
மொய்ப்பார்கள் moyppārkaḷ
|
மொய்ப்பன moyppaṉa
|
| future negative
|
மொய்க்கமாட்டோம் moykkamāṭṭōm
|
மொய்க்கமாட்டீர்கள் moykkamāṭṭīrkaḷ
|
மொய்க்கமாட்டார்கள் moykkamāṭṭārkaḷ
|
மொய்க்கா moykkā
|
| negative
|
மொய்க்கவில்லை moykkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
moy
|
மொயுங்கள் moyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
மொய்க்காதே moykkātē
|
மொய்க்காதீர்கள் moykkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of மொய்த்துவிடு (moyttuviṭu)
|
past of மொய்த்துவிட்டிரு (moyttuviṭṭiru)
|
future of மொய்த்துவிடு (moyttuviṭu)
|
| progressive
|
மொய்த்துக்கொண்டிரு moyttukkoṇṭiru
|
| effective
|
மொய்க்கப்படு moykkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
மொய்க்க moykka
|
மொய்க்காமல் இருக்க moykkāmal irukka
|
| potential
|
மொய்க்கலாம் moykkalām
|
மொய்க்காமல் இருக்கலாம் moykkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
மொய்க்கட்டும் moykkaṭṭum
|
மொய்க்காமல் இருக்கட்டும் moykkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
மொய்ப்பதால் moyppatāl
|
மொய்க்காததால் moykkātatāl
|
| conditional
|
மொய்த்தால் moyttāl
|
மொய்க்காவிட்டால் moykkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
மொய்த்து moyttu
|
மொய்க்காமல் moykkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
மொய்க்கிற moykkiṟa
|
மொய்த்த moytta
|
மொய்க்கும் moykkum
|
மொய்க்காத moykkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
மொய்க்கிறவன் moykkiṟavaṉ
|
மொய்க்கிறவள் moykkiṟavaḷ
|
மொய்க்கிறவர் moykkiṟavar
|
மொய்க்கிறது moykkiṟatu
|
மொய்க்கிறவர்கள் moykkiṟavarkaḷ
|
மொய்க்கிறவை moykkiṟavai
|
| past
|
மொய்த்தவன் moyttavaṉ
|
மொய்த்தவள் moyttavaḷ
|
மொய்த்தவர் moyttavar
|
மொய்த்தது moyttatu
|
மொய்த்தவர்கள் moyttavarkaḷ
|
மொய்த்தவை moyttavai
|
| future
|
மொய்ப்பவன் moyppavaṉ
|
மொய்ப்பவள் moyppavaḷ
|
மொய்ப்பவர் moyppavar
|
மொய்ப்பது moyppatu
|
மொய்ப்பவர்கள் moyppavarkaḷ
|
மொய்ப்பவை moyppavai
|
| negative
|
மொய்க்காதவன் moykkātavaṉ
|
மொய்க்காதவள் moykkātavaḷ
|
மொய்க்காதவர் moykkātavar
|
மொய்க்காதது moykkātatu
|
மொய்க்காதவர்கள் moykkātavarkaḷ
|
மொய்க்காதவை moykkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
மொய்ப்பது moyppatu
|
மொய்த்தல் moyttal
|
மொய்க்கல் moykkal
|
Noun
மொய் • (moy)
- throng, swarm
- company, assembly, crowd
- Synonym: கூட்டம் (kūṭṭam)
- closeness, tightness
- greatness, excellence
- strength
- battle, war
- battlefield
- enemy, enmity
Etymology 2
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Noun
மொய் • (moy)
- presents given on special occasions, contribution
Declension
y-stem declension of மொய் (moy)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
moy
|
மொய்கள் moykaḷ
|
| vocative
|
மொய்யே moyyē
|
மொய்களே moykaḷē
|
| accusative
|
மொய்யை moyyai
|
மொய்களை moykaḷai
|
| dative
|
மொய்யுக்கு moyyukku
|
மொய்களுக்கு moykaḷukku
|
| benefactive
|
மொய்யுக்காக moyyukkāka
|
மொய்களுக்காக moykaḷukkāka
|
| genitive 1
|
மொய்யுடைய moyyuṭaiya
|
மொய்களுடைய moykaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
மொய்யின் moyyiṉ
|
மொய்களின் moykaḷiṉ
|
| locative 1
|
மொய்யில் moyyil
|
மொய்களில் moykaḷil
|
| locative 2
|
மொய்யிடம் moyyiṭam
|
மொய்களிடம் moykaḷiṭam
|
| sociative 1
|
மொய்யோடு moyyōṭu
|
மொய்களோடு moykaḷōṭu
|
| sociative 2
|
மொய்யுடன் moyyuṭaṉ
|
மொய்களுடன் moykaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
மொய்யால் moyyāl
|
மொய்களால் moykaḷāl
|
| ablative
|
மொய்யிலிருந்து moyyiliruntu
|
மொய்களிலிருந்து moykaḷiliruntu
|
References
- University of Madras (1924–1936) “மொய்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press