ரமலான்
Tamil
Alternative forms
- ரமதான் (ramatāṉ)
Etymology
Borrowed from Arabic رَمَضَان (ramaḍān). Doublet of ரம்சான் (ramcāṉ) and ரமதான் (ramatāṉ).
Pronunciation
- IPA(key): /ɾamalaːn/
Audio: (file)
Proper noun
ரமலான் • (ramalāṉ) (Islam)
- Eid ul-Fitr (religious celebration)
- Synonym: ஈதுல் ஃபித்ர் (ītul fitr)
- Ramadan; the ninth month of the Islamic calendar
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | ramalāṉ |
ரமலான்கள் ramalāṉkaḷ |
| vocative | ரமலானே ramalāṉē |
ரமலான்களே ramalāṉkaḷē |
| accusative | ரமலானை ramalāṉai |
ரமலான்களை ramalāṉkaḷai |
| dative | ரமலானுக்கு ramalāṉukku |
ரமலான்களுக்கு ramalāṉkaḷukku |
| benefactive | ரமலானுக்காக ramalāṉukkāka |
ரமலான்களுக்காக ramalāṉkaḷukkāka |
| genitive 1 | ரமலானுடைய ramalāṉuṭaiya |
ரமலான்களுடைய ramalāṉkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | ரமலானின் ramalāṉiṉ |
ரமலான்களின் ramalāṉkaḷiṉ |
| locative 1 | ரமலானில் ramalāṉil |
ரமலான்களில் ramalāṉkaḷil |
| locative 2 | ரமலானிடம் ramalāṉiṭam |
ரமலான்களிடம் ramalāṉkaḷiṭam |
| sociative 1 | ரமலானோடு ramalāṉōṭu |
ரமலான்களோடு ramalāṉkaḷōṭu |
| sociative 2 | ரமலானுடன் ramalāṉuṭaṉ |
ரமலான்களுடன் ramalāṉkaḷuṭaṉ |
| instrumental | ரமலானால் ramalāṉāl |
ரமலான்களால் ramalāṉkaḷāl |
| ablative | ரமலானிலிருந்து ramalāṉiliruntu |
ரமலான்களிலிருந்து ramalāṉkaḷiliruntu |
Synonyms
- ரம்சான் (ramcāṉ)
See also
- பக்ரித் (pakrit, “Eid ul-Adha”)
| Muharram | Safar | Rabi I | Rabi II |
| முஹர்ரம் (muharram) | ஸபர் (sapar) | ரபியுல் அவ்வல் (rapiyul avval) | ரபியுல் ஆஹிர் (rapiyul āhir) |
| Jumada I | Jumada II | Rajab | Sha'ban |
| ஜமாத்திலவ்வல் (jamāttilavval) | ஜமாத்திலாஹிர் (jamāttilāhir) | ரஜப் (rajap) | ஷஃபான் (ṣafāṉ) |
| Ramadan | Shawwal | Dhu'l-Qa'da | Dhu'l-Hijja |
| ரமலான் (ramalāṉ) | ஷவ்வால் (ṣavvāl) | துல்காயிதா (tulkāyitā) | துல்ஹஜ் (tulhaj) |