அலம்பு
Tamil
Etymology
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.). Cognate with Malayalam അലമ്പുക (alampuka).
Pronunciation
- IPA(key): /ɐlɐmbʊ/, [ɐlɐmbɯ]
Verb
அலம்பு • (alampu)
Conjugation
Conjugation of அலம்பு (alampu)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | அலம்புகிறேன் alampukiṟēṉ |
அலம்புகிறாய் alampukiṟāy |
அலம்புகிறான் alampukiṟāṉ |
அலம்புகிறாள் alampukiṟāḷ |
அலம்புகிறார் alampukiṟār |
அலம்புகிறது alampukiṟatu | |
| past | அலம்பினேன் alampiṉēṉ |
அலம்பினாய் alampiṉāy |
அலம்பினான் alampiṉāṉ |
அலம்பினாள் alampiṉāḷ |
அலம்பினார் alampiṉār |
அலம்பியது alampiyatu | |
| future | அலம்புவேன் alampuvēṉ |
அலம்புவாய் alampuvāy |
அலம்புவான் alampuvāṉ |
அலம்புவாள் alampuvāḷ |
அலம்புவார் alampuvār |
அலம்பும் alampum | |
| future negative | அலம்பமாட்டேன் alampamāṭṭēṉ |
அலம்பமாட்டாய் alampamāṭṭāy |
அலம்பமாட்டான் alampamāṭṭāṉ |
அலம்பமாட்டாள் alampamāṭṭāḷ |
அலம்பமாட்டார் alampamāṭṭār |
அலம்பாது alampātu | |
| negative | அலம்பவில்லை alampavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | அலம்புகிறோம் alampukiṟōm |
அலம்புகிறீர்கள் alampukiṟīrkaḷ |
அலம்புகிறார்கள் alampukiṟārkaḷ |
அலம்புகின்றன alampukiṉṟaṉa | |||
| past | அலம்பினோம் alampiṉōm |
அலம்பினீர்கள் alampiṉīrkaḷ |
அலம்பினார்கள் alampiṉārkaḷ |
அலம்பின alampiṉa | |||
| future | அலம்புவோம் alampuvōm |
அலம்புவீர்கள் alampuvīrkaḷ |
அலம்புவார்கள் alampuvārkaḷ |
அலம்புவன alampuvaṉa | |||
| future negative | அலம்பமாட்டோம் alampamāṭṭōm |
அலம்பமாட்டீர்கள் alampamāṭṭīrkaḷ |
அலம்பமாட்டார்கள் alampamāṭṭārkaḷ |
அலம்பா alampā | |||
| negative | அலம்பவில்லை alampavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| alampu |
அலம்புங்கள் alampuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| அலம்பாதே alampātē |
அலம்பாதீர்கள் alampātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of அலம்பிவிடு (alampiviṭu) | past of அலம்பிவிட்டிரு (alampiviṭṭiru) | future of அலம்பிவிடு (alampiviṭu) | |||||
| progressive | அலம்பிக்கொண்டிரு alampikkoṇṭiru | ||||||
| effective | அலம்பப்படு alampappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | அலம்ப alampa |
அலம்பாமல் இருக்க alampāmal irukka | |||||
| potential | அலம்பலாம் alampalām |
அலம்பாமல் இருக்கலாம் alampāmal irukkalām | |||||
| cohortative | அலம்பட்டும் alampaṭṭum |
அலம்பாமல் இருக்கட்டும் alampāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | அலம்புவதால் alampuvatāl |
அலம்பாததால் alampātatāl | |||||
| conditional | அலம்பினால் alampiṉāl |
அலம்பாவிட்டால் alampāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | அலம்பி alampi |
அலம்பாமல் alampāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| அலம்புகிற alampukiṟa |
அலம்பிய alampiya |
அலம்பும் alampum |
அலம்பாத alampāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | அலம்புகிறவன் alampukiṟavaṉ |
அலம்புகிறவள் alampukiṟavaḷ |
அலம்புகிறவர் alampukiṟavar |
அலம்புகிறது alampukiṟatu |
அலம்புகிறவர்கள் alampukiṟavarkaḷ |
அலம்புகிறவை alampukiṟavai | |
| past | அலம்பியவன் alampiyavaṉ |
அலம்பியவள் alampiyavaḷ |
அலம்பியவர் alampiyavar |
அலம்பியது alampiyatu |
அலம்பியவர்கள் alampiyavarkaḷ |
அலம்பியவை alampiyavai | |
| future | அலம்புபவன் alampupavaṉ |
அலம்புபவள் alampupavaḷ |
அலம்புபவர் alampupavar |
அலம்புவது alampuvatu |
அலம்புபவர்கள் alampupavarkaḷ |
அலம்புபவை alampupavai | |
| negative | அலம்பாதவன் alampātavaṉ |
அலம்பாதவள் alampātavaḷ |
அலம்பாதவர் alampātavar |
அலம்பாதது alampātatu |
அலம்பாதவர்கள் alampātavarkaḷ |
அலம்பாதவை alampātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| அலம்புவது alampuvatu |
அலம்புதல் alamputal |
அலம்பல் alampal | |||||
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.