Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Inherited from Proto-Dravidian *iru. Cognate with Malayalam ഈർ (īṟ).
Adjective
ஈர் • (īr)
- (before vowels) twice, two, double
- Coordinate term: இரு (iru)
Etymology 2
Cognate with Kannada ಈರ (īra). Compare நீர் (nīr).
Adjective
ஈர் • (īr)
- wet, moist
Noun
ஈர் • (īr)
- moisture, wetness
- Synonym: ஈரம் (īram)
- freshness, greenness
- Synonym: பசுமை (pacumai)
- smoothness, oiliness
- Synonym: நெய்ப்பு (neyppu)
- sweetness, pleasantness, agreeableness
- Synonym: இனிமை (iṉimai)
- sugar cane
Derived terms
Etymology 3
Verb
ஈர் • (īr)
- (transitive) to saw
- Synonym: அறு (aṟu)
- (intransitive) to be drawn out
Conjugation
Conjugation of ஈர் (īr)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
ஈர்கிறேன் īrkiṟēṉ
|
ஈர்கிறாய் īrkiṟāy
|
ஈர்கிறான் īrkiṟāṉ
|
ஈர்கிறாள் īrkiṟāḷ
|
ஈர்கிறார் īrkiṟār
|
ஈர்கிறது īrkiṟatu
|
| past
|
ஈர்ந்தேன் īrntēṉ
|
ஈர்ந்தாய் īrntāy
|
ஈர்ந்தான் īrntāṉ
|
ஈர்ந்தாள் īrntāḷ
|
ஈர்ந்தார் īrntār
|
ஈர்ந்தது īrntatu
|
| future
|
ஈர்வேன் īrvēṉ
|
ஈர்வாய் īrvāy
|
ஈர்வான் īrvāṉ
|
ஈர்வாள் īrvāḷ
|
ஈர்வார் īrvār
|
ஈரும் īrum
|
| future negative
|
ஈரமாட்டேன் īramāṭṭēṉ
|
ஈரமாட்டாய் īramāṭṭāy
|
ஈரமாட்டான் īramāṭṭāṉ
|
ஈரமாட்டாள் īramāṭṭāḷ
|
ஈரமாட்டார் īramāṭṭār
|
ஈராது īrātu
|
| negative
|
ஈரவில்லை īravillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
ஈர்கிறோம் īrkiṟōm
|
ஈர்கிறீர்கள் īrkiṟīrkaḷ
|
ஈர்கிறார்கள் īrkiṟārkaḷ
|
ஈர்கின்றன īrkiṉṟaṉa
|
| past
|
ஈர்ந்தோம் īrntōm
|
ஈர்ந்தீர்கள் īrntīrkaḷ
|
ஈர்ந்தார்கள் īrntārkaḷ
|
ஈர்ந்தன īrntaṉa
|
| future
|
ஈர்வோம் īrvōm
|
ஈர்வீர்கள் īrvīrkaḷ
|
ஈர்வார்கள் īrvārkaḷ
|
ஈர்வன īrvaṉa
|
| future negative
|
ஈரமாட்டோம் īramāṭṭōm
|
ஈரமாட்டீர்கள் īramāṭṭīrkaḷ
|
ஈரமாட்டார்கள் īramāṭṭārkaḷ
|
ஈரா īrā
|
| negative
|
ஈரவில்லை īravillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
īr
|
ஈருங்கள் īruṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ஈராதே īrātē
|
ஈராதீர்கள் īrātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of ஈர்ந்துவிடு (īrntuviṭu)
|
past of ஈர்ந்துவிட்டிரு (īrntuviṭṭiru)
|
future of ஈர்ந்துவிடு (īrntuviṭu)
|
| progressive
|
ஈர்ந்துக்கொண்டிரு īrntukkoṇṭiru
|
| effective
|
ஈரப்படு īrappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
ஈர īra
|
ஈராமல் இருக்க īrāmal irukka
|
| potential
|
ஈரலாம் īralām
|
ஈராமல் இருக்கலாம் īrāmal irukkalām
|
| cohortative
|
ஈரட்டும் īraṭṭum
|
ஈராமல் இருக்கட்டும் īrāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
ஈர்வதால் īrvatāl
|
ஈராததால் īrātatāl
|
| conditional
|
ஈர்ந்தால் īrntāl
|
ஈராவிட்டால் īrāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
ஈர்ந்து īrntu
|
ஈராமல் īrāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
ஈர்கிற īrkiṟa
|
ஈர்ந்த īrnta
|
ஈரும் īrum
|
ஈராத īrāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
ஈர்கிறவன் īrkiṟavaṉ
|
ஈர்கிறவள் īrkiṟavaḷ
|
ஈர்கிறவர் īrkiṟavar
|
ஈர்கிறது īrkiṟatu
|
ஈர்கிறவர்கள் īrkiṟavarkaḷ
|
ஈர்கிறவை īrkiṟavai
|
| past
|
ஈர்ந்தவன் īrntavaṉ
|
ஈர்ந்தவள் īrntavaḷ
|
ஈர்ந்தவர் īrntavar
|
ஈர்ந்தது īrntatu
|
ஈர்ந்தவர்கள் īrntavarkaḷ
|
ஈர்ந்தவை īrntavai
|
| future
|
ஈர்பவன் īrpavaṉ
|
ஈர்பவள் īrpavaḷ
|
ஈர்பவர் īrpavar
|
ஈர்வது īrvatu
|
ஈர்பவர்கள் īrpavarkaḷ
|
ஈர்பவை īrpavai
|
| negative
|
ஈராதவன் īrātavaṉ
|
ஈராதவள் īrātavaḷ
|
ஈராதவர் īrātavar
|
ஈராதது īrātatu
|
ஈராதவர்கள் īrātavarkaḷ
|
ஈராதவை īrātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
ஈர்வது īrvatu
|
ஈர்தல் īrtal
|
ஈரல் īral
|
Etymology 4
Causative of ஈர் (īr), the above verb.
Verb
ஈர் • (īr) (transitive)
- to pull, drag along; to attract, as a magnet; to carry away, as a current
- Synonym: இழு (iḻu)
- to excoriate, as a tiger; to flay
- Synonym: உரி (uri)
- to draw, paint, write
- Synonym: எழுது (eḻutu)
Conjugation
Conjugation of ஈர் (īr)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
ஈர்க்கிறேன் īrkkiṟēṉ
|
ஈர்க்கிறாய் īrkkiṟāy
|
ஈர்க்கிறான் īrkkiṟāṉ
|
ஈர்க்கிறாள் īrkkiṟāḷ
|
ஈர்க்கிறார் īrkkiṟār
|
ஈர்க்கிறது īrkkiṟatu
|
| past
|
ஈர்த்தேன் īrttēṉ
|
ஈர்த்தாய் īrttāy
|
ஈர்த்தான் īrttāṉ
|
ஈர்த்தாள் īrttāḷ
|
ஈர்த்தார் īrttār
|
ஈர்த்தது īrttatu
|
| future
|
ஈர்ப்பேன் īrppēṉ
|
ஈர்ப்பாய் īrppāy
|
ஈர்ப்பான் īrppāṉ
|
ஈர்ப்பாள் īrppāḷ
|
ஈர்ப்பார் īrppār
|
ஈர்க்கும் īrkkum
|
| future negative
|
ஈர்க்கமாட்டேன் īrkkamāṭṭēṉ
|
ஈர்க்கமாட்டாய் īrkkamāṭṭāy
|
ஈர்க்கமாட்டான் īrkkamāṭṭāṉ
|
ஈர்க்கமாட்டாள் īrkkamāṭṭāḷ
|
ஈர்க்கமாட்டார் īrkkamāṭṭār
|
ஈர்க்காது īrkkātu
|
| negative
|
ஈர்க்கவில்லை īrkkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
ஈர்க்கிறோம் īrkkiṟōm
|
ஈர்க்கிறீர்கள் īrkkiṟīrkaḷ
|
ஈர்க்கிறார்கள் īrkkiṟārkaḷ
|
ஈர்க்கின்றன īrkkiṉṟaṉa
|
| past
|
ஈர்த்தோம் īrttōm
|
ஈர்த்தீர்கள் īrttīrkaḷ
|
ஈர்த்தார்கள் īrttārkaḷ
|
ஈர்த்தன īrttaṉa
|
| future
|
ஈர்ப்போம் īrppōm
|
ஈர்ப்பீர்கள் īrppīrkaḷ
|
ஈர்ப்பார்கள் īrppārkaḷ
|
ஈர்ப்பன īrppaṉa
|
| future negative
|
ஈர்க்கமாட்டோம் īrkkamāṭṭōm
|
ஈர்க்கமாட்டீர்கள் īrkkamāṭṭīrkaḷ
|
ஈர்க்கமாட்டார்கள் īrkkamāṭṭārkaḷ
|
ஈர்க்கா īrkkā
|
| negative
|
ஈர்க்கவில்லை īrkkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
īr
|
ஈருங்கள் īruṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ஈர்க்காதே īrkkātē
|
ஈர்க்காதீர்கள் īrkkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of ஈர்த்துவிடு (īrttuviṭu)
|
past of ஈர்த்துவிட்டிரு (īrttuviṭṭiru)
|
future of ஈர்த்துவிடு (īrttuviṭu)
|
| progressive
|
ஈர்த்துக்கொண்டிரு īrttukkoṇṭiru
|
| effective
|
ஈர்க்கப்படு īrkkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
ஈர்க்க īrkka
|
ஈர்க்காமல் இருக்க īrkkāmal irukka
|
| potential
|
ஈர்க்கலாம் īrkkalām
|
ஈர்க்காமல் இருக்கலாம் īrkkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
ஈர்க்கட்டும் īrkkaṭṭum
|
ஈர்க்காமல் இருக்கட்டும் īrkkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
ஈர்ப்பதால் īrppatāl
|
ஈர்க்காததால் īrkkātatāl
|
| conditional
|
ஈர்த்தால் īrttāl
|
ஈர்க்காவிட்டால் īrkkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
ஈர்த்து īrttu
|
ஈர்க்காமல் īrkkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
ஈர்க்கிற īrkkiṟa
|
ஈர்த்த īrtta
|
ஈர்க்கும் īrkkum
|
ஈர்க்காத īrkkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
ஈர்க்கிறவன் īrkkiṟavaṉ
|
ஈர்க்கிறவள் īrkkiṟavaḷ
|
ஈர்க்கிறவர் īrkkiṟavar
|
ஈர்க்கிறது īrkkiṟatu
|
ஈர்க்கிறவர்கள் īrkkiṟavarkaḷ
|
ஈர்க்கிறவை īrkkiṟavai
|
| past
|
ஈர்த்தவன் īrttavaṉ
|
ஈர்த்தவள் īrttavaḷ
|
ஈர்த்தவர் īrttavar
|
ஈர்த்தது īrttatu
|
ஈர்த்தவர்கள் īrttavarkaḷ
|
ஈர்த்தவை īrttavai
|
| future
|
ஈர்ப்பவன் īrppavaṉ
|
ஈர்ப்பவள் īrppavaḷ
|
ஈர்ப்பவர் īrppavar
|
ஈர்ப்பது īrppatu
|
ஈர்ப்பவர்கள் īrppavarkaḷ
|
ஈர்ப்பவை īrppavai
|
| negative
|
ஈர்க்காதவன் īrkkātavaṉ
|
ஈர்க்காதவள் īrkkātavaḷ
|
ஈர்க்காதவர் īrkkātavar
|
ஈர்க்காதது īrkkātatu
|
ஈர்க்காதவர்கள் īrkkātavarkaḷ
|
ஈர்க்காதவை īrkkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
ஈர்ப்பது īrppatu
|
ஈர்த்தல் īrttal
|
ஈர்க்கல் īrkkal
|
Etymology 5
Cognate with Kannada ಈರು (īru) Malayalam ഈര് (īrŭ) and Telugu ఈరు (īru).
Noun
ஈர் • (īr)
- nit, egg of a louse (Pediculus humanus)
- minuteness
- Synonym: நுண்மை (nuṇmai)
- wing
- Synonym: இறகு (iṟaku)
- rib of a palm-leaf
- Synonym: ஈர்க்கு (īrkku)
Declension
Declension of ஈர் (īr)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
īr
|
ஈர்கள் īrkaḷ
|
| vocative
|
ஈரே īrē
|
ஈர்களே īrkaḷē
|
| accusative
|
ஈரை īrai
|
ஈர்களை īrkaḷai
|
| dative
|
ஈருக்கு īrukku
|
ஈர்களுக்கு īrkaḷukku
|
| benefactive
|
ஈருக்காக īrukkāka
|
ஈர்களுக்காக īrkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
ஈருடைய īruṭaiya
|
ஈர்களுடைய īrkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
ஈரின் īriṉ
|
ஈர்களின் īrkaḷiṉ
|
| locative 1
|
ஈரில் īril
|
ஈர்களில் īrkaḷil
|
| locative 2
|
ஈரிடம் īriṭam
|
ஈர்களிடம் īrkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
ஈரோடு īrōṭu
|
ஈர்களோடு īrkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
ஈருடன் īruṭaṉ
|
ஈர்களுடன் īrkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
ஈரால் īrāl
|
ஈர்களால் īrkaḷāl
|
| ablative
|
ஈரிலிருந்து īriliruntu
|
ஈர்களிலிருந்து īrkaḷiliruntu
|
- பேன் (pēṉ)
- நமுடு (namuṭu)
References
- University of Madras (1924–1936) “ஈர்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “ஈர்-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “ஈர்-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press