Tamil
Pronunciation
Etymology 1
From Proto-Dravidian *eṇṭṭu (“eight”). Cognate with Kannada ಎಂಟು (eṇṭu), Malayalam എട്ട് (eṭṭŭ), Telugu ఎన్మిది (enmidi).
- யெட்டு (yeṭṭu) — colloquial
Numeral
எட்டு • (eṭṭu)
- eight
Declension
Declension of எட்டு (eṭṭu) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
eṭṭu
|
-
|
| vocative
|
எட்டே eṭṭē
|
-
|
| accusative
|
எட்டை eṭṭai
|
-
|
| dative
|
எட்டுக்கு eṭṭukku
|
-
|
| benefactive
|
எட்டுக்காக eṭṭukkāka
|
-
|
| genitive 1
|
எட்டுடைய eṭṭuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
எட்டின் eṭṭiṉ
|
-
|
| locative 1
|
எட்டில் eṭṭil
|
-
|
| locative 2
|
எட்டிடம் eṭṭiṭam
|
-
|
| sociative 1
|
எட்டோடு eṭṭōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
எட்டுடன் eṭṭuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
எட்டால் eṭṭāl
|
-
|
| ablative
|
எட்டிலிருந்து eṭṭiliruntu
|
-
|
Synonyms
Etymology 2
Cognate with Kannada ಎಟ್ಟು (eṭṭu), Malayalam [Term?] and Telugu ఎత్తు (ettu).
Verb
எட்டு • (eṭṭu) (transitive and intransitive)
- to extend, reach up to, stretch
- to come within reach, approach
- Synonym: கிட்டு (kiṭṭu)
- to be attained, realised, gained
- Synonym: அகப்படு (akappaṭu)
- to be within the mental grasp, within the powers of comprehension
- Synonym: புலப்படு (pulappaṭu)
- to spring, leap up or forward
- to be sufficient in length so as to reach, as a rope, the water in a well
Conjugation
Conjugation of எட்டு (eṭṭu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
எட்டுகிறேன் eṭṭukiṟēṉ
|
எட்டுகிறாய் eṭṭukiṟāy
|
எட்டுகிறான் eṭṭukiṟāṉ
|
எட்டுகிறாள் eṭṭukiṟāḷ
|
எட்டுகிறார் eṭṭukiṟār
|
எட்டுகிறது eṭṭukiṟatu
|
| past
|
எட்டினேன் eṭṭiṉēṉ
|
எட்டினாய் eṭṭiṉāy
|
எட்டினான் eṭṭiṉāṉ
|
எட்டினாள் eṭṭiṉāḷ
|
எட்டினார் eṭṭiṉār
|
எட்டியது eṭṭiyatu
|
| future
|
எட்டுவேன் eṭṭuvēṉ
|
எட்டுவாய் eṭṭuvāy
|
எட்டுவான் eṭṭuvāṉ
|
எட்டுவாள் eṭṭuvāḷ
|
எட்டுவார் eṭṭuvār
|
எட்டும் eṭṭum
|
| future negative
|
எட்டமாட்டேன் eṭṭamāṭṭēṉ
|
எட்டமாட்டாய் eṭṭamāṭṭāy
|
எட்டமாட்டான் eṭṭamāṭṭāṉ
|
எட்டமாட்டாள் eṭṭamāṭṭāḷ
|
எட்டமாட்டார் eṭṭamāṭṭār
|
எட்டாது eṭṭātu
|
| negative
|
எட்டவில்லை eṭṭavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
எட்டுகிறோம் eṭṭukiṟōm
|
எட்டுகிறீர்கள் eṭṭukiṟīrkaḷ
|
எட்டுகிறார்கள் eṭṭukiṟārkaḷ
|
எட்டுகின்றன eṭṭukiṉṟaṉa
|
| past
|
எட்டினோம் eṭṭiṉōm
|
எட்டினீர்கள் eṭṭiṉīrkaḷ
|
எட்டினார்கள் eṭṭiṉārkaḷ
|
எட்டின eṭṭiṉa
|
| future
|
எட்டுவோம் eṭṭuvōm
|
எட்டுவீர்கள் eṭṭuvīrkaḷ
|
எட்டுவார்கள் eṭṭuvārkaḷ
|
எட்டுவன eṭṭuvaṉa
|
| future negative
|
எட்டமாட்டோம் eṭṭamāṭṭōm
|
எட்டமாட்டீர்கள் eṭṭamāṭṭīrkaḷ
|
எட்டமாட்டார்கள் eṭṭamāṭṭārkaḷ
|
எட்டா eṭṭā
|
| negative
|
எட்டவில்லை eṭṭavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
eṭṭu
|
எட்டுங்கள் eṭṭuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
எட்டாதே eṭṭātē
|
எட்டாதீர்கள் eṭṭātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of எட்டிவிடு (eṭṭiviṭu)
|
past of எட்டிவிட்டிரு (eṭṭiviṭṭiru)
|
future of எட்டிவிடு (eṭṭiviṭu)
|
| progressive
|
எட்டிக்கொண்டிரு eṭṭikkoṇṭiru
|
| effective
|
எட்டப்படு eṭṭappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
எட்ட eṭṭa
|
எட்டாமல் இருக்க eṭṭāmal irukka
|
| potential
|
எட்டலாம் eṭṭalām
|
எட்டாமல் இருக்கலாம் eṭṭāmal irukkalām
|
| cohortative
|
எட்டட்டும் eṭṭaṭṭum
|
எட்டாமல் இருக்கட்டும் eṭṭāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
எட்டுவதால் eṭṭuvatāl
|
எட்டாததால் eṭṭātatāl
|
| conditional
|
எட்டினால் eṭṭiṉāl
|
எட்டாவிட்டால் eṭṭāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
எட்டி eṭṭi
|
எட்டாமல் eṭṭāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
எட்டுகிற eṭṭukiṟa
|
எட்டிய eṭṭiya
|
எட்டும் eṭṭum
|
எட்டாத eṭṭāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
எட்டுகிறவன் eṭṭukiṟavaṉ
|
எட்டுகிறவள் eṭṭukiṟavaḷ
|
எட்டுகிறவர் eṭṭukiṟavar
|
எட்டுகிறது eṭṭukiṟatu
|
எட்டுகிறவர்கள் eṭṭukiṟavarkaḷ
|
எட்டுகிறவை eṭṭukiṟavai
|
| past
|
எட்டியவன் eṭṭiyavaṉ
|
எட்டியவள் eṭṭiyavaḷ
|
எட்டியவர் eṭṭiyavar
|
எட்டியது eṭṭiyatu
|
எட்டியவர்கள் eṭṭiyavarkaḷ
|
எட்டியவை eṭṭiyavai
|
| future
|
எட்டுபவன் eṭṭupavaṉ
|
எட்டுபவள் eṭṭupavaḷ
|
எட்டுபவர் eṭṭupavar
|
எட்டுவது eṭṭuvatu
|
எட்டுபவர்கள் eṭṭupavarkaḷ
|
எட்டுபவை eṭṭupavai
|
| negative
|
எட்டாதவன் eṭṭātavaṉ
|
எட்டாதவள் eṭṭātavaḷ
|
எட்டாதவர் eṭṭātavar
|
எட்டாதது eṭṭātatu
|
எட்டாதவர்கள் eṭṭātavarkaḷ
|
எட்டாதவை eṭṭātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
எட்டுவது eṭṭuvatu
|
எட்டுதல் eṭṭutal
|
எட்டல் eṭṭal
|
Noun
எட்டு • (eṭṭu) (Kongu)
- length, height [in dative]
- Synonym: நீளம் (nīḷam)
- the beginning or end point (of a street, field, etc)
- Synonyms: முனை (muṉai), கோடி (kōṭi)
Declension
Declension of எட்டு (eṭṭu) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
eṭṭu
|
-
|
| vocative
|
எட்டே eṭṭē
|
-
|
| accusative
|
எட்டை eṭṭai
|
-
|
| dative
|
எட்டுக்கு eṭṭukku
|
-
|
| benefactive
|
எட்டுக்காக eṭṭukkāka
|
-
|
| genitive 1
|
எட்டுடைய eṭṭuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
எட்டின் eṭṭiṉ
|
-
|
| locative 1
|
எட்டில் eṭṭil
|
-
|
| locative 2
|
எட்டிடம் eṭṭiṭam
|
-
|
| sociative 1
|
எட்டோடு eṭṭōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
எட்டுடன் eṭṭuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
எட்டால் eṭṭāl
|
-
|
| ablative
|
எட்டிலிருந்து eṭṭiliruntu
|
-
|
References
- University of Madras (1924–1936) “எட்டு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “எட்டு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press