சங்கிரகி
Tamil
Etymology
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕaŋɡiɾaɡi/, [saŋɡiɾaɡi]
Verb
சங்கிரகி • (caṅkiraki)
Conjugation
Conjugation of சங்கிரகி (caṅkiraki)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | சங்கிரகிக்கிறேன் caṅkirakikkiṟēṉ |
சங்கிரகிக்கிறாய் caṅkirakikkiṟāy |
சங்கிரகிக்கிறான் caṅkirakikkiṟāṉ |
சங்கிரகிக்கிறாள் caṅkirakikkiṟāḷ |
சங்கிரகிக்கிறார் caṅkirakikkiṟār |
சங்கிரகிக்கிறது caṅkirakikkiṟatu | |
| past | சங்கிரகித்தேன் caṅkirakittēṉ |
சங்கிரகித்தாய் caṅkirakittāy |
சங்கிரகித்தான் caṅkirakittāṉ |
சங்கிரகித்தாள் caṅkirakittāḷ |
சங்கிரகித்தார் caṅkirakittār |
சங்கிரகித்தது caṅkirakittatu | |
| future | சங்கிரகிப்பேன் caṅkirakippēṉ |
சங்கிரகிப்பாய் caṅkirakippāy |
சங்கிரகிப்பான் caṅkirakippāṉ |
சங்கிரகிப்பாள் caṅkirakippāḷ |
சங்கிரகிப்பார் caṅkirakippār |
சங்கிரகிக்கும் caṅkirakikkum | |
| future negative | சங்கிரகிக்கமாட்டேன் caṅkirakikkamāṭṭēṉ |
சங்கிரகிக்கமாட்டாய் caṅkirakikkamāṭṭāy |
சங்கிரகிக்கமாட்டான் caṅkirakikkamāṭṭāṉ |
சங்கிரகிக்கமாட்டாள் caṅkirakikkamāṭṭāḷ |
சங்கிரகிக்கமாட்டார் caṅkirakikkamāṭṭār |
சங்கிரகிக்காது caṅkirakikkātu | |
| negative | சங்கிரகிக்கவில்லை caṅkirakikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | சங்கிரகிக்கிறோம் caṅkirakikkiṟōm |
சங்கிரகிக்கிறீர்கள் caṅkirakikkiṟīrkaḷ |
சங்கிரகிக்கிறார்கள் caṅkirakikkiṟārkaḷ |
சங்கிரகிக்கின்றன caṅkirakikkiṉṟaṉa | |||
| past | சங்கிரகித்தோம் caṅkirakittōm |
சங்கிரகித்தீர்கள் caṅkirakittīrkaḷ |
சங்கிரகித்தார்கள் caṅkirakittārkaḷ |
சங்கிரகித்தன caṅkirakittaṉa | |||
| future | சங்கிரகிப்போம் caṅkirakippōm |
சங்கிரகிப்பீர்கள் caṅkirakippīrkaḷ |
சங்கிரகிப்பார்கள் caṅkirakippārkaḷ |
சங்கிரகிப்பன caṅkirakippaṉa | |||
| future negative | சங்கிரகிக்கமாட்டோம் caṅkirakikkamāṭṭōm |
சங்கிரகிக்கமாட்டீர்கள் caṅkirakikkamāṭṭīrkaḷ |
சங்கிரகிக்கமாட்டார்கள் caṅkirakikkamāṭṭārkaḷ |
சங்கிரகிக்கா caṅkirakikkā | |||
| negative | சங்கிரகிக்கவில்லை caṅkirakikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| caṅkiraki |
சங்கிரகியுங்கள் caṅkirakiyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| சங்கிரகிக்காதே caṅkirakikkātē |
சங்கிரகிக்காதீர்கள் caṅkirakikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of சங்கிரகித்துவிடு (caṅkirakittuviṭu) | past of சங்கிரகித்துவிட்டிரு (caṅkirakittuviṭṭiru) | future of சங்கிரகித்துவிடு (caṅkirakittuviṭu) | |||||
| progressive | சங்கிரகித்துக்கொண்டிரு caṅkirakittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | சங்கிரகிக்கப்படு caṅkirakikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | சங்கிரகிக்க caṅkirakikka |
சங்கிரகிக்காமல் இருக்க caṅkirakikkāmal irukka | |||||
| potential | சங்கிரகிக்கலாம் caṅkirakikkalām |
சங்கிரகிக்காமல் இருக்கலாம் caṅkirakikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | சங்கிரகிக்கட்டும் caṅkirakikkaṭṭum |
சங்கிரகிக்காமல் இருக்கட்டும் caṅkirakikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | சங்கிரகிப்பதால் caṅkirakippatāl |
சங்கிரகிக்காததால் caṅkirakikkātatāl | |||||
| conditional | சங்கிரகித்தால் caṅkirakittāl |
சங்கிரகிக்காவிட்டால் caṅkirakikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | சங்கிரகித்து caṅkirakittu |
சங்கிரகிக்காமல் caṅkirakikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| சங்கிரகிக்கிற caṅkirakikkiṟa |
சங்கிரகித்த caṅkirakitta |
சங்கிரகிக்கும் caṅkirakikkum |
சங்கிரகிக்காத caṅkirakikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | சங்கிரகிக்கிறவன் caṅkirakikkiṟavaṉ |
சங்கிரகிக்கிறவள் caṅkirakikkiṟavaḷ |
சங்கிரகிக்கிறவர் caṅkirakikkiṟavar |
சங்கிரகிக்கிறது caṅkirakikkiṟatu |
சங்கிரகிக்கிறவர்கள் caṅkirakikkiṟavarkaḷ |
சங்கிரகிக்கிறவை caṅkirakikkiṟavai | |
| past | சங்கிரகித்தவன் caṅkirakittavaṉ |
சங்கிரகித்தவள் caṅkirakittavaḷ |
சங்கிரகித்தவர் caṅkirakittavar |
சங்கிரகித்தது caṅkirakittatu |
சங்கிரகித்தவர்கள் caṅkirakittavarkaḷ |
சங்கிரகித்தவை caṅkirakittavai | |
| future | சங்கிரகிப்பவன் caṅkirakippavaṉ |
சங்கிரகிப்பவள் caṅkirakippavaḷ |
சங்கிரகிப்பவர் caṅkirakippavar |
சங்கிரகிப்பது caṅkirakippatu |
சங்கிரகிப்பவர்கள் caṅkirakippavarkaḷ |
சங்கிரகிப்பவை caṅkirakippavai | |
| negative | சங்கிரகிக்காதவன் caṅkirakikkātavaṉ |
சங்கிரகிக்காதவள் caṅkirakikkātavaḷ |
சங்கிரகிக்காதவர் caṅkirakikkātavar |
சங்கிரகிக்காதது caṅkirakikkātatu |
சங்கிரகிக்காதவர்கள் caṅkirakikkātavarkaḷ |
சங்கிரகிக்காதவை caṅkirakikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| சங்கிரகிப்பது caṅkirakippatu |
சங்கிரகித்தல் caṅkirakittal |
சங்கிரகிக்கல் caṅkirakikkal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “சங்கிரகி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.