மனந்தளர்
Tamil
Etymology
Pronunciation
- IPA(key): /manan̪d̪aɭaɾ/
Verb
மனந்தளர் • (maṉantaḷar)
- to grow discouraged or dispirited
Conjugation
Conjugation of மனந்தளர் (maṉantaḷar)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | மனந்தளர்கிறேன் maṉantaḷarkiṟēṉ |
மனந்தளர்கிறாய் maṉantaḷarkiṟāy |
மனந்தளர்கிறான் maṉantaḷarkiṟāṉ |
மனந்தளர்கிறாள் maṉantaḷarkiṟāḷ |
மனந்தளர்கிறார் maṉantaḷarkiṟār |
மனந்தளர்கிறது maṉantaḷarkiṟatu | |
| past | மனந்தளர்ந்தேன் maṉantaḷarntēṉ |
மனந்தளர்ந்தாய் maṉantaḷarntāy |
மனந்தளர்ந்தான் maṉantaḷarntāṉ |
மனந்தளர்ந்தாள் maṉantaḷarntāḷ |
மனந்தளர்ந்தார் maṉantaḷarntār |
மனந்தளர்ந்தது maṉantaḷarntatu | |
| future | மனந்தளர்வேன் maṉantaḷarvēṉ |
மனந்தளர்வாய் maṉantaḷarvāy |
மனந்தளர்வான் maṉantaḷarvāṉ |
மனந்தளர்வாள் maṉantaḷarvāḷ |
மனந்தளர்வார் maṉantaḷarvār |
மனந்தளரும் maṉantaḷarum | |
| future negative | மனந்தளரமாட்டேன் maṉantaḷaramāṭṭēṉ |
மனந்தளரமாட்டாய் maṉantaḷaramāṭṭāy |
மனந்தளரமாட்டான் maṉantaḷaramāṭṭāṉ |
மனந்தளரமாட்டாள் maṉantaḷaramāṭṭāḷ |
மனந்தளரமாட்டார் maṉantaḷaramāṭṭār |
மனந்தளராது maṉantaḷarātu | |
| negative | மனந்தளரவில்லை maṉantaḷaravillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | மனந்தளர்கிறோம் maṉantaḷarkiṟōm |
மனந்தளர்கிறீர்கள் maṉantaḷarkiṟīrkaḷ |
மனந்தளர்கிறார்கள் maṉantaḷarkiṟārkaḷ |
மனந்தளர்கின்றன maṉantaḷarkiṉṟaṉa | |||
| past | மனந்தளர்ந்தோம் maṉantaḷarntōm |
மனந்தளர்ந்தீர்கள் maṉantaḷarntīrkaḷ |
மனந்தளர்ந்தார்கள் maṉantaḷarntārkaḷ |
மனந்தளர்ந்தன maṉantaḷarntaṉa | |||
| future | மனந்தளர்வோம் maṉantaḷarvōm |
மனந்தளர்வீர்கள் maṉantaḷarvīrkaḷ |
மனந்தளர்வார்கள் maṉantaḷarvārkaḷ |
மனந்தளர்வன maṉantaḷarvaṉa | |||
| future negative | மனந்தளரமாட்டோம் maṉantaḷaramāṭṭōm |
மனந்தளரமாட்டீர்கள் maṉantaḷaramāṭṭīrkaḷ |
மனந்தளரமாட்டார்கள் maṉantaḷaramāṭṭārkaḷ |
மனந்தளரா maṉantaḷarā | |||
| negative | மனந்தளரவில்லை maṉantaḷaravillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| maṉantaḷar |
மனந்தளருங்கள் maṉantaḷaruṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| மனந்தளராதே maṉantaḷarātē |
மனந்தளராதீர்கள் maṉantaḷarātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of மனந்தளர்ந்துவிடு (maṉantaḷarntuviṭu) | past of மனந்தளர்ந்துவிட்டிரு (maṉantaḷarntuviṭṭiru) | future of மனந்தளர்ந்துவிடு (maṉantaḷarntuviṭu) | |||||
| progressive | மனந்தளர்ந்துக்கொண்டிரு maṉantaḷarntukkoṇṭiru | ||||||
| effective | மனந்தளரப்படு maṉantaḷarappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | மனந்தளர maṉantaḷara |
மனந்தளராமல் இருக்க maṉantaḷarāmal irukka | |||||
| potential | மனந்தளரலாம் maṉantaḷaralām |
மனந்தளராமல் இருக்கலாம் maṉantaḷarāmal irukkalām | |||||
| cohortative | மனந்தளரட்டும் maṉantaḷaraṭṭum |
மனந்தளராமல் இருக்கட்டும் maṉantaḷarāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | மனந்தளர்வதால் maṉantaḷarvatāl |
மனந்தளராததால் maṉantaḷarātatāl | |||||
| conditional | மனந்தளர்ந்தால் maṉantaḷarntāl |
மனந்தளராவிட்டால் maṉantaḷarāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | மனந்தளர்ந்து maṉantaḷarntu |
மனந்தளராமல் maṉantaḷarāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| மனந்தளர்கிற maṉantaḷarkiṟa |
மனந்தளர்ந்த maṉantaḷarnta |
மனந்தளரும் maṉantaḷarum |
மனந்தளராத maṉantaḷarāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | மனந்தளர்கிறவன் maṉantaḷarkiṟavaṉ |
மனந்தளர்கிறவள் maṉantaḷarkiṟavaḷ |
மனந்தளர்கிறவர் maṉantaḷarkiṟavar |
மனந்தளர்கிறது maṉantaḷarkiṟatu |
மனந்தளர்கிறவர்கள் maṉantaḷarkiṟavarkaḷ |
மனந்தளர்கிறவை maṉantaḷarkiṟavai | |
| past | மனந்தளர்ந்தவன் maṉantaḷarntavaṉ |
மனந்தளர்ந்தவள் maṉantaḷarntavaḷ |
மனந்தளர்ந்தவர் maṉantaḷarntavar |
மனந்தளர்ந்தது maṉantaḷarntatu |
மனந்தளர்ந்தவர்கள் maṉantaḷarntavarkaḷ |
மனந்தளர்ந்தவை maṉantaḷarntavai | |
| future | மனந்தளர்பவன் maṉantaḷarpavaṉ |
மனந்தளர்பவள் maṉantaḷarpavaḷ |
மனந்தளர்பவர் maṉantaḷarpavar |
மனந்தளர்வது maṉantaḷarvatu |
மனந்தளர்பவர்கள் maṉantaḷarpavarkaḷ |
மனந்தளர்பவை maṉantaḷarpavai | |
| negative | மனந்தளராதவன் maṉantaḷarātavaṉ |
மனந்தளராதவள் maṉantaḷarātavaḷ |
மனந்தளராதவர் maṉantaḷarātavar |
மனந்தளராதது maṉantaḷarātatu |
மனந்தளராதவர்கள் maṉantaḷarātavarkaḷ |
மனந்தளராதவை maṉantaḷarātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| மனந்தளர்வது maṉantaḷarvatu |
மனந்தளர்தல் maṉantaḷartal |
மனந்தளரல் maṉantaḷaral | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “மனந்தளர்-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.