மனம்
Tamil
Etymology
From Sanskrit मनस् (manas). Doublet of மனசு (maṉacu) and மனது (maṉatu). Cognate with Kannada ಮನ (mana).
Pronunciation
- IPA(key): /manam/
Audio: (file)
Noun
மனம் • (maṉam)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | maṉam |
மனங்கள் maṉaṅkaḷ |
| vocative | மனமே maṉamē |
மனங்களே maṉaṅkaḷē |
| accusative | மனத்தை maṉattai |
மனங்களை maṉaṅkaḷai |
| dative | மனத்துக்கு maṉattukku |
மனங்களுக்கு maṉaṅkaḷukku |
| benefactive | மனத்துக்காக maṉattukkāka |
மனங்களுக்காக maṉaṅkaḷukkāka |
| genitive 1 | மனத்துடைய maṉattuṭaiya |
மனங்களுடைய maṉaṅkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | மனத்தின் maṉattiṉ |
மனங்களின் maṉaṅkaḷiṉ |
| locative 1 | மனத்தில் maṉattil |
மனங்களில் maṉaṅkaḷil |
| locative 2 | மனத்திடம் maṉattiṭam |
மனங்களிடம் maṉaṅkaḷiṭam |
| sociative 1 | மனத்தோடு maṉattōṭu |
மனங்களோடு maṉaṅkaḷōṭu |
| sociative 2 | மனத்துடன் maṉattuṭaṉ |
மனங்களுடன் maṉaṅkaḷuṭaṉ |
| instrumental | மனத்தால் maṉattāl |
மனங்களால் maṉaṅkaḷāl |
| ablative | மனத்திலிருந்து maṉattiliruntu |
மனங்களிலிருந்து maṉaṅkaḷiliruntu |
Derived terms
- மனத்தழுக்கு (maṉattaḻukku)
- மனத்தாராளம் (maṉattārāḷam)
- மனத்தாழ்மை (maṉattāḻmai)
- மனத்திடம் (maṉattiṭam)
- மனத்திட்டம் (maṉattiṭṭam)
- மனத்திருத்தி (maṉattirutti)
- மனத்துடிப்பு (maṉattuṭippu)
- மனத்துயர் (maṉattuyar)
- மனத்தூய்மை (maṉattūymai)
- மனத்தேற்றம் (maṉattēṟṟam)
- மனநடுக்கம் (maṉanaṭukkam)
- மனநியாயம் (maṉaniyāyam)
- மனநிறை (maṉaniṟai)
- மனநிலை (maṉanilai)
- மனநெகிழ்ச்சி (maṉanekiḻcci)
- மனநெரிடு (maṉaneriṭu)
- மனநெருடு (maṉaneruṭu)
- மனநேர்மை (maṉanērmai)
- மனநோ (maṉanō)
- மனநோவு (maṉanōvu)
- மனந்தளம்பு (maṉantaḷampu)
- மனந்தளர் (maṉantaḷar)
- மனந்திருந்து (maṉantiruntu)
- மனந்தீய் (maṉantīy)
- மனப்படுத்து (maṉappaṭuttu)
- மனப்பதைப்பு (maṉappataippu)
References
- University of Madras (1924–1936) “மனம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press