Tamil
Etymology
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
Verb
வழங்கு • (vaḻaṅku)
- (intransitive) to move, proceed, advance
- Synonym: இயங்கு (iyaṅku)
- to walk about
- Synonym: உலாவு (ulāvu)
- to be in existence, be current, be in usage
- Synonym: நடைபெறு (naṭaipeṟu)
- to swing one's body back and forward (as an elephant), to lumber
- Synonym: அசைந்தாடு (acaintāṭu)
- to dance
- Synonym: கூத்தாடு (kūttāṭu)
- to last, endure, stand established
- to be accustomed, practiced
- to be esteemed, respected
- Synonym: கொண்டாடப்படு (koṇṭāṭappaṭu)
- to be suitable
- Synonym: தகுதியுடையதா (takutiyuṭaiyatā)
- (transitive) to use, practice
- Synonym: உபயோகி (upayōki)
- to give, distribute
- Synonym: கொடு (koṭu)
- to cause to move, send, discharge
- Synonym: பிரயோகி (pirayōki)
- to speak, utter
- Synonym: சொல் (col)
Conjugation
Conjugation of வழங்கு (vaḻaṅku)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
வழங்குகிறேன் vaḻaṅkukiṟēṉ
|
வழங்குகிறாய் vaḻaṅkukiṟāy
|
வழங்குகிறான் vaḻaṅkukiṟāṉ
|
வழங்குகிறாள் vaḻaṅkukiṟāḷ
|
வழங்குகிறார் vaḻaṅkukiṟār
|
வழங்குகிறது vaḻaṅkukiṟatu
|
| past
|
வழங்கினேன் vaḻaṅkiṉēṉ
|
வழங்கினாய் vaḻaṅkiṉāy
|
வழங்கினான் vaḻaṅkiṉāṉ
|
வழங்கினாள் vaḻaṅkiṉāḷ
|
வழங்கினார் vaḻaṅkiṉār
|
வழங்கியது vaḻaṅkiyatu
|
| future
|
வழங்குவேன் vaḻaṅkuvēṉ
|
வழங்குவாய் vaḻaṅkuvāy
|
வழங்குவான் vaḻaṅkuvāṉ
|
வழங்குவாள் vaḻaṅkuvāḷ
|
வழங்குவார் vaḻaṅkuvār
|
வழங்கும் vaḻaṅkum
|
| future negative
|
வழங்கமாட்டேன் vaḻaṅkamāṭṭēṉ
|
வழங்கமாட்டாய் vaḻaṅkamāṭṭāy
|
வழங்கமாட்டான் vaḻaṅkamāṭṭāṉ
|
வழங்கமாட்டாள் vaḻaṅkamāṭṭāḷ
|
வழங்கமாட்டார் vaḻaṅkamāṭṭār
|
வழங்காது vaḻaṅkātu
|
| negative
|
வழங்கவில்லை vaḻaṅkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
வழங்குகிறோம் vaḻaṅkukiṟōm
|
வழங்குகிறீர்கள் vaḻaṅkukiṟīrkaḷ
|
வழங்குகிறார்கள் vaḻaṅkukiṟārkaḷ
|
வழங்குகின்றன vaḻaṅkukiṉṟaṉa
|
| past
|
வழங்கினோம் vaḻaṅkiṉōm
|
வழங்கினீர்கள் vaḻaṅkiṉīrkaḷ
|
வழங்கினார்கள் vaḻaṅkiṉārkaḷ
|
வழங்கின vaḻaṅkiṉa
|
| future
|
வழங்குவோம் vaḻaṅkuvōm
|
வழங்குவீர்கள் vaḻaṅkuvīrkaḷ
|
வழங்குவார்கள் vaḻaṅkuvārkaḷ
|
வழங்குவன vaḻaṅkuvaṉa
|
| future negative
|
வழங்கமாட்டோம் vaḻaṅkamāṭṭōm
|
வழங்கமாட்டீர்கள் vaḻaṅkamāṭṭīrkaḷ
|
வழங்கமாட்டார்கள் vaḻaṅkamāṭṭārkaḷ
|
வழங்கா vaḻaṅkā
|
| negative
|
வழங்கவில்லை vaḻaṅkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
vaḻaṅku
|
வழங்குங்கள் vaḻaṅkuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
வழங்காதே vaḻaṅkātē
|
வழங்காதீர்கள் vaḻaṅkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of வழங்கிவிடு (vaḻaṅkiviṭu)
|
past of வழங்கிவிட்டிரு (vaḻaṅkiviṭṭiru)
|
future of வழங்கிவிடு (vaḻaṅkiviṭu)
|
| progressive
|
வழங்கிக்கொண்டிரு vaḻaṅkikkoṇṭiru
|
| effective
|
வழங்கப்படு vaḻaṅkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
வழங்க vaḻaṅka
|
வழங்காமல் இருக்க vaḻaṅkāmal irukka
|
| potential
|
வழங்கலாம் vaḻaṅkalām
|
வழங்காமல் இருக்கலாம் vaḻaṅkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
வழங்கட்டும் vaḻaṅkaṭṭum
|
வழங்காமல் இருக்கட்டும் vaḻaṅkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
வழங்குவதால் vaḻaṅkuvatāl
|
வழங்காததால் vaḻaṅkātatāl
|
| conditional
|
வழங்கினால் vaḻaṅkiṉāl
|
வழங்காவிட்டால் vaḻaṅkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
வழங்கி vaḻaṅki
|
வழங்காமல் vaḻaṅkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
வழங்குகிற vaḻaṅkukiṟa
|
வழங்கிய vaḻaṅkiya
|
வழங்கும் vaḻaṅkum
|
வழங்காத vaḻaṅkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
வழங்குகிறவன் vaḻaṅkukiṟavaṉ
|
வழங்குகிறவள் vaḻaṅkukiṟavaḷ
|
வழங்குகிறவர் vaḻaṅkukiṟavar
|
வழங்குகிறது vaḻaṅkukiṟatu
|
வழங்குகிறவர்கள் vaḻaṅkukiṟavarkaḷ
|
வழங்குகிறவை vaḻaṅkukiṟavai
|
| past
|
வழங்கியவன் vaḻaṅkiyavaṉ
|
வழங்கியவள் vaḻaṅkiyavaḷ
|
வழங்கியவர் vaḻaṅkiyavar
|
வழங்கியது vaḻaṅkiyatu
|
வழங்கியவர்கள் vaḻaṅkiyavarkaḷ
|
வழங்கியவை vaḻaṅkiyavai
|
| future
|
வழங்குபவன் vaḻaṅkupavaṉ
|
வழங்குபவள் vaḻaṅkupavaḷ
|
வழங்குபவர் vaḻaṅkupavar
|
வழங்குவது vaḻaṅkuvatu
|
வழங்குபவர்கள் vaḻaṅkupavarkaḷ
|
வழங்குபவை vaḻaṅkupavai
|
| negative
|
வழங்காதவன் vaḻaṅkātavaṉ
|
வழங்காதவள் vaḻaṅkātavaḷ
|
வழங்காதவர் vaḻaṅkātavar
|
வழங்காதது vaḻaṅkātatu
|
வழங்காதவர்கள் vaḻaṅkātavarkaḷ
|
வழங்காதவை vaḻaṅkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
வழங்குவது vaḻaṅkuvatu
|
வழங்குதல் vaḻaṅkutal
|
வழங்கல் vaḻaṅkal
|
Derived terms
References
- University of Madras (1924–1936) “வழங்கு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press