Tamil
Etymology
Cognate to Telugu ఒదుగు (odugu), Kannada ಒದುಗು (odugu), and Malayalam ഒതുങ്ങുക (otuṅṅuka).
Pronunciation
Verb
ஒதுங்கு • (otuṅku)
- to get out of the way (as to a wall)
- Synonym: விலகு (vilaku)
- to drift, ashore
- to seek refuge, take, shelter
- to step aside (as a mark of respect), before a superior
- Synonym: ஒடுங்கு (oṭuṅku)
- to tread, step, walk
- Synonym: நட (naṭa)
- to retreat, be defeated
- (Kongu) to be finished, settled, adjusted, completed
- Synonym: தீர் (tīr)
- (Jaffna) to be impoverished; be in want
- (Jaffna) to die
- Synonym: சா (cā)
Conjugation
Conjugation of ஒதுங்கு (otuṅku)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
ஒதுங்குகிறேன் otuṅkukiṟēṉ
|
ஒதுங்குகிறாய் otuṅkukiṟāy
|
ஒதுங்குகிறான் otuṅkukiṟāṉ
|
ஒதுங்குகிறாள் otuṅkukiṟāḷ
|
ஒதுங்குகிறார் otuṅkukiṟār
|
ஒதுங்குகிறது otuṅkukiṟatu
|
| past
|
ஒதுங்கினேன் otuṅkiṉēṉ
|
ஒதுங்கினாய் otuṅkiṉāy
|
ஒதுங்கினான் otuṅkiṉāṉ
|
ஒதுங்கினாள் otuṅkiṉāḷ
|
ஒதுங்கினார் otuṅkiṉār
|
ஒதுங்கியது otuṅkiyatu
|
| future
|
ஒதுங்குவேன் otuṅkuvēṉ
|
ஒதுங்குவாய் otuṅkuvāy
|
ஒதுங்குவான் otuṅkuvāṉ
|
ஒதுங்குவாள் otuṅkuvāḷ
|
ஒதுங்குவார் otuṅkuvār
|
ஒதுங்கும் otuṅkum
|
| future negative
|
ஒதுங்கமாட்டேன் otuṅkamāṭṭēṉ
|
ஒதுங்கமாட்டாய் otuṅkamāṭṭāy
|
ஒதுங்கமாட்டான் otuṅkamāṭṭāṉ
|
ஒதுங்கமாட்டாள் otuṅkamāṭṭāḷ
|
ஒதுங்கமாட்டார் otuṅkamāṭṭār
|
ஒதுங்காது otuṅkātu
|
| negative
|
ஒதுங்கவில்லை otuṅkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
ஒதுங்குகிறோம் otuṅkukiṟōm
|
ஒதுங்குகிறீர்கள் otuṅkukiṟīrkaḷ
|
ஒதுங்குகிறார்கள் otuṅkukiṟārkaḷ
|
ஒதுங்குகின்றன otuṅkukiṉṟaṉa
|
| past
|
ஒதுங்கினோம் otuṅkiṉōm
|
ஒதுங்கினீர்கள் otuṅkiṉīrkaḷ
|
ஒதுங்கினார்கள் otuṅkiṉārkaḷ
|
ஒதுங்கின otuṅkiṉa
|
| future
|
ஒதுங்குவோம் otuṅkuvōm
|
ஒதுங்குவீர்கள் otuṅkuvīrkaḷ
|
ஒதுங்குவார்கள் otuṅkuvārkaḷ
|
ஒதுங்குவன otuṅkuvaṉa
|
| future negative
|
ஒதுங்கமாட்டோம் otuṅkamāṭṭōm
|
ஒதுங்கமாட்டீர்கள் otuṅkamāṭṭīrkaḷ
|
ஒதுங்கமாட்டார்கள் otuṅkamāṭṭārkaḷ
|
ஒதுங்கா otuṅkā
|
| negative
|
ஒதுங்கவில்லை otuṅkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
otuṅku
|
ஒதுங்குங்கள் otuṅkuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ஒதுங்காதே otuṅkātē
|
ஒதுங்காதீர்கள் otuṅkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of ஒதுங்கிவிடு (otuṅkiviṭu)
|
past of ஒதுங்கிவிட்டிரு (otuṅkiviṭṭiru)
|
future of ஒதுங்கிவிடு (otuṅkiviṭu)
|
| progressive
|
ஒதுங்கிக்கொண்டிரு otuṅkikkoṇṭiru
|
| effective
|
ஒதுங்கப்படு otuṅkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
ஒதுங்க otuṅka
|
ஒதுங்காமல் இருக்க otuṅkāmal irukka
|
| potential
|
ஒதுங்கலாம் otuṅkalām
|
ஒதுங்காமல் இருக்கலாம் otuṅkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
ஒதுங்கட்டும் otuṅkaṭṭum
|
ஒதுங்காமல் இருக்கட்டும் otuṅkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
ஒதுங்குவதால் otuṅkuvatāl
|
ஒதுங்காததால் otuṅkātatāl
|
| conditional
|
ஒதுங்கினால் otuṅkiṉāl
|
ஒதுங்காவிட்டால் otuṅkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
ஒதுங்கி otuṅki
|
ஒதுங்காமல் otuṅkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
ஒதுங்குகிற otuṅkukiṟa
|
ஒதுங்கிய otuṅkiya
|
ஒதுங்கும் otuṅkum
|
ஒதுங்காத otuṅkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
ஒதுங்குகிறவன் otuṅkukiṟavaṉ
|
ஒதுங்குகிறவள் otuṅkukiṟavaḷ
|
ஒதுங்குகிறவர் otuṅkukiṟavar
|
ஒதுங்குகிறது otuṅkukiṟatu
|
ஒதுங்குகிறவர்கள் otuṅkukiṟavarkaḷ
|
ஒதுங்குகிறவை otuṅkukiṟavai
|
| past
|
ஒதுங்கியவன் otuṅkiyavaṉ
|
ஒதுங்கியவள் otuṅkiyavaḷ
|
ஒதுங்கியவர் otuṅkiyavar
|
ஒதுங்கியது otuṅkiyatu
|
ஒதுங்கியவர்கள் otuṅkiyavarkaḷ
|
ஒதுங்கியவை otuṅkiyavai
|
| future
|
ஒதுங்குபவன் otuṅkupavaṉ
|
ஒதுங்குபவள் otuṅkupavaḷ
|
ஒதுங்குபவர் otuṅkupavar
|
ஒதுங்குவது otuṅkuvatu
|
ஒதுங்குபவர்கள் otuṅkupavarkaḷ
|
ஒதுங்குபவை otuṅkupavai
|
| negative
|
ஒதுங்காதவன் otuṅkātavaṉ
|
ஒதுங்காதவள் otuṅkātavaḷ
|
ஒதுங்காதவர் otuṅkātavar
|
ஒதுங்காதது otuṅkātatu
|
ஒதுங்காதவர்கள் otuṅkātavarkaḷ
|
ஒதுங்காதவை otuṅkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
ஒதுங்குவது otuṅkuvatu
|
ஒதுங்குதல் otuṅkutal
|
ஒதுங்கல் otuṅkal
|
Derived terms
- ஒதுக்கம் (otukkam)
- ஒதுக்கிடம் (otukkiṭam)
- ஒதுக்கு (otukku)
- ஒதுக்குக்கடல் (otukkukkaṭal)
- ஒதுங்கிடம் (otuṅkiṭam)
- ஒதுங்குபுறம் (otuṅkupuṟam)
References
- University of Madras (1924–1936) “ஒதுங்கு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press