Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Letter
சீ • (cī)
- the alphasyllabic compound of ச் (c) + ஈ (ī).
Etymology 2
Cognate with Kannada ಕೀವು (kīvu) and Tulu ಕೀವು (kīvu).
Apocopic form of சீழ் (cīḻ) (sense 2).
Noun
சீ • (cī)
- pus
- Synonym: சீழ் (cīḻ)
- Colloquial form of சீழ் (cīḻ).
Declension
ī-stem declension of சீ (cī) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
cī
|
-
|
| vocative
|
சீயே cīyē
|
-
|
| accusative
|
சீயை cīyai
|
-
|
| dative
|
சீக்கு cīkku
|
-
|
| benefactive
|
சீக்காக cīkkāka
|
-
|
| genitive 1
|
சீயுடைய cīyuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
சீயின் cīyiṉ
|
-
|
| locative 1
|
சீயில் cīyil
|
-
|
| locative 2
|
சீயிடம் cīyiṭam
|
-
|
| sociative 1
|
சீயோடு cīyōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
சீயுடன் cīyuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
சீயால் cīyāl
|
-
|
| ablative
|
சீயிலிருந்து cīyiliruntu
|
-
|
Etymology 3
Compare சே (cē). Cognate with Kannada ಛೀ (chī), Malayalam ചീ (cī), Tulu ಛೀ (chī). Also compare Hindi छी (chī).
- சீசீ (cīcī), சீச்சீ (cīccī)
Interjection
சீ • (cī)
- fie, pish, yuck, ew, bletch (exclamation of disgust, abhorrence, contempt, anger, resentment.)
- Synonyms: சை (cai), ஐய (aiya), கருமம் (karumam)
Noun
சீ • (cī)
- (archaic) disdain, spurn
Declension
ī-stem declension of சீ (cī) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
cī
|
-
|
| vocative
|
சீயே cīyē
|
-
|
| accusative
|
சீயை cīyai
|
-
|
| dative
|
சீக்கு cīkku
|
-
|
| benefactive
|
சீக்காக cīkkāka
|
-
|
| genitive 1
|
சீயுடைய cīyuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
சீயின் cīyiṉ
|
-
|
| locative 1
|
சீயில் cīyil
|
-
|
| locative 2
|
சீயிடம் cīyiṭam
|
-
|
| sociative 1
|
சீயோடு cīyōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
சீயுடன் cīyuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
சீயால் cīyāl
|
-
|
| ablative
|
சீயிலிருந்து cīyiliruntu
|
-
|
Etymology 4
Cognate with Kannada ಸೀ (sī) and Malayalam ചീ (cī).
Verb
சீ • (cī) (rare, transitive)
- to scratch, as fowls; tear up, as the earth; to scrape
- Synonym: கிளறு (kiḷaṟu)
- to sweep off, brush aside, wipe off
- Synonym: துடை (tuṭai)
- to expel, remove, root out
- to cleanse, purify
- to sharpen
Conjugation
Conjugation of சீ (cī)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சீக்கிறேன் cīkkiṟēṉ
|
சீக்கிறாய் cīkkiṟāy
|
சீக்கிறான் cīkkiṟāṉ
|
சீக்கிறாள் cīkkiṟāḷ
|
சீக்கிறார் cīkkiṟār
|
சீக்கிறது cīkkiṟatu
|
| past
|
சீத்தேன் cīttēṉ
|
சீத்தாய் cīttāy
|
சீத்தான் cīttāṉ
|
சீத்தாள் cīttāḷ
|
சீத்தார் cīttār
|
சீத்தது cīttatu
|
| future
|
சீப்பேன் cīppēṉ
|
சீப்பாய் cīppāy
|
சீப்பான் cīppāṉ
|
சீப்பாள் cīppāḷ
|
சீப்பார் cīppār
|
சீக்கும் cīkkum
|
| future negative
|
சீக்கமாட்டேன் cīkkamāṭṭēṉ
|
சீக்கமாட்டாய் cīkkamāṭṭāy
|
சீக்கமாட்டான் cīkkamāṭṭāṉ
|
சீக்கமாட்டாள் cīkkamāṭṭāḷ
|
சீக்கமாட்டார் cīkkamāṭṭār
|
சீக்காது cīkkātu
|
| negative
|
சீக்கவில்லை cīkkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சீக்கிறோம் cīkkiṟōm
|
சீக்கிறீர்கள் cīkkiṟīrkaḷ
|
சீக்கிறார்கள் cīkkiṟārkaḷ
|
சீக்கின்றன cīkkiṉṟaṉa
|
| past
|
சீத்தோம் cīttōm
|
சீத்தீர்கள் cīttīrkaḷ
|
சீத்தார்கள் cīttārkaḷ
|
சீத்தன cīttaṉa
|
| future
|
சீப்போம் cīppōm
|
சீப்பீர்கள் cīppīrkaḷ
|
சீப்பார்கள் cīppārkaḷ
|
சீப்பன cīppaṉa
|
| future negative
|
சீக்கமாட்டோம் cīkkamāṭṭōm
|
சீக்கமாட்டீர்கள் cīkkamāṭṭīrkaḷ
|
சீக்கமாட்டார்கள் cīkkamāṭṭārkaḷ
|
சீக்கா cīkkā
|
| negative
|
சீக்கவில்லை cīkkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cī
|
சீயுங்கள் cīyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சீக்காதே cīkkātē
|
சீக்காதீர்கள் cīkkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சீத்துவிடு (cīttuviṭu)
|
past of சீத்துவிட்டிரு (cīttuviṭṭiru)
|
future of சீத்துவிடு (cīttuviṭu)
|
| progressive
|
சீத்துக்கொண்டிரு cīttukkoṇṭiru
|
| effective
|
சீக்கப்படு cīkkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சீக்க cīkka
|
சீக்காமல் இருக்க cīkkāmal irukka
|
| potential
|
சீக்கலாம் cīkkalām
|
சீக்காமல் இருக்கலாம் cīkkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சீக்கட்டும் cīkkaṭṭum
|
சீக்காமல் இருக்கட்டும் cīkkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சீப்பதால் cīppatāl
|
சீக்காததால் cīkkātatāl
|
| conditional
|
சீத்தால் cīttāl
|
சீக்காவிட்டால் cīkkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சீத்து cīttu
|
சீக்காமல் cīkkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சீக்கிற cīkkiṟa
|
சீத்த cītta
|
சீக்கும் cīkkum
|
சீக்காத cīkkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சீக்கிறவன் cīkkiṟavaṉ
|
சீக்கிறவள் cīkkiṟavaḷ
|
சீக்கிறவர் cīkkiṟavar
|
சீக்கிறது cīkkiṟatu
|
சீக்கிறவர்கள் cīkkiṟavarkaḷ
|
சீக்கிறவை cīkkiṟavai
|
| past
|
சீத்தவன் cīttavaṉ
|
சீத்தவள் cīttavaḷ
|
சீத்தவர் cīttavar
|
சீத்தது cīttatu
|
சீத்தவர்கள் cīttavarkaḷ
|
சீத்தவை cīttavai
|
| future
|
சீப்பவன் cīppavaṉ
|
சீப்பவள் cīppavaḷ
|
சீப்பவர் cīppavar
|
சீப்பது cīppatu
|
சீப்பவர்கள் cīppavarkaḷ
|
சீப்பவை cīppavai
|
| negative
|
சீக்காதவன் cīkkātavaṉ
|
சீக்காதவள் cīkkātavaḷ
|
சீக்காதவர் cīkkātavar
|
சீக்காதது cīkkātatu
|
சீக்காதவர்கள் cīkkātavarkaḷ
|
சீக்காதவை cīkkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சீப்பது cīppatu
|
சீத்தல் cīttal
|
சீக்கல் cīkkal
|
Derived terms
Etymology 5
Prefix
சீ • (cī)
- alternative form of ஶ்ரீ (śrī)
Derived terms
Noun
சீ • (cī)
- alternative form of ஶ்ரீ (śrī)
Proper noun
சீ • (cī)
- alternative form of ஶ்ரீ (śrī)
References
- University of Madras (1924–1936) “சீ”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- Johann Philipp Fabricius (1972) “சீ”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
- S. Ramakrishnan (1992) “சீ”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]
- University of Madras (1924–1936) “சீ-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press