Tamil
Etymology
From சீ (cī, “to scratch, sharpen, clean, purify”) + -வு (-vu). Cognate with Kannada ಚೀವು (cīvu) and Malayalam ചീവു (cīvu).
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕiːʋʊ/, [siːʋɯ]
Verb
சீவு • (cīvu) (transitive)
- to pare off, shave or scrape off; sharpen, as a pencil
- to smooth or polish by planing
- to comb or brush the hair
- Synonym: வாரு (vāru)
- to clean, as teeth
- Synonyms: துலக்கு (tulakku), விளக்கு (viḷakku)
- (dialectal) to sweep clean, as floor
- Synonym: பெருக்கு (perukku)
Conjugation
Conjugation of சீவு (cīvu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சீவுகிறேன் cīvukiṟēṉ
|
சீவுகிறாய் cīvukiṟāy
|
சீவுகிறான் cīvukiṟāṉ
|
சீவுகிறாள் cīvukiṟāḷ
|
சீவுகிறார் cīvukiṟār
|
சீவுகிறது cīvukiṟatu
|
| past
|
சீவினேன் cīviṉēṉ
|
சீவினாய் cīviṉāy
|
சீவினான் cīviṉāṉ
|
சீவினாள் cīviṉāḷ
|
சீவினார் cīviṉār
|
சீவியது cīviyatu
|
| future
|
சீவுவேன் cīvuvēṉ
|
சீவுவாய் cīvuvāy
|
சீவுவான் cīvuvāṉ
|
சீவுவாள் cīvuvāḷ
|
சீவுவார் cīvuvār
|
சீவும் cīvum
|
| future negative
|
சீவமாட்டேன் cīvamāṭṭēṉ
|
சீவமாட்டாய் cīvamāṭṭāy
|
சீவமாட்டான் cīvamāṭṭāṉ
|
சீவமாட்டாள் cīvamāṭṭāḷ
|
சீவமாட்டார் cīvamāṭṭār
|
சீவாது cīvātu
|
| negative
|
சீவவில்லை cīvavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சீவுகிறோம் cīvukiṟōm
|
சீவுகிறீர்கள் cīvukiṟīrkaḷ
|
சீவுகிறார்கள் cīvukiṟārkaḷ
|
சீவுகின்றன cīvukiṉṟaṉa
|
| past
|
சீவினோம் cīviṉōm
|
சீவினீர்கள் cīviṉīrkaḷ
|
சீவினார்கள் cīviṉārkaḷ
|
சீவின cīviṉa
|
| future
|
சீவுவோம் cīvuvōm
|
சீவுவீர்கள் cīvuvīrkaḷ
|
சீவுவார்கள் cīvuvārkaḷ
|
சீவுவன cīvuvaṉa
|
| future negative
|
சீவமாட்டோம் cīvamāṭṭōm
|
சீவமாட்டீர்கள் cīvamāṭṭīrkaḷ
|
சீவமாட்டார்கள் cīvamāṭṭārkaḷ
|
சீவா cīvā
|
| negative
|
சீவவில்லை cīvavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cīvu
|
சீவுங்கள் cīvuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சீவாதே cīvātē
|
சீவாதீர்கள் cīvātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சீவிவிடு (cīviviṭu)
|
past of சீவிவிட்டிரு (cīviviṭṭiru)
|
future of சீவிவிடு (cīviviṭu)
|
| progressive
|
சீவிக்கொண்டிரு cīvikkoṇṭiru
|
| effective
|
சீவப்படு cīvappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சீவ cīva
|
சீவாமல் இருக்க cīvāmal irukka
|
| potential
|
சீவலாம் cīvalām
|
சீவாமல் இருக்கலாம் cīvāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சீவட்டும் cīvaṭṭum
|
சீவாமல் இருக்கட்டும் cīvāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சீவுவதால் cīvuvatāl
|
சீவாததால் cīvātatāl
|
| conditional
|
சீவினால் cīviṉāl
|
சீவாவிட்டால் cīvāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சீவி cīvi
|
சீவாமல் cīvāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சீவுகிற cīvukiṟa
|
சீவிய cīviya
|
சீவும் cīvum
|
சீவாத cīvāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சீவுகிறவன் cīvukiṟavaṉ
|
சீவுகிறவள் cīvukiṟavaḷ
|
சீவுகிறவர் cīvukiṟavar
|
சீவுகிறது cīvukiṟatu
|
சீவுகிறவர்கள் cīvukiṟavarkaḷ
|
சீவுகிறவை cīvukiṟavai
|
| past
|
சீவியவன் cīviyavaṉ
|
சீவியவள் cīviyavaḷ
|
சீவியவர் cīviyavar
|
சீவியது cīviyatu
|
சீவியவர்கள் cīviyavarkaḷ
|
சீவியவை cīviyavai
|
| future
|
சீவுபவன் cīvupavaṉ
|
சீவுபவள் cīvupavaḷ
|
சீவுபவர் cīvupavar
|
சீவுவது cīvuvatu
|
சீவுபவர்கள் cīvupavarkaḷ
|
சீவுபவை cīvupavai
|
| negative
|
சீவாதவன் cīvātavaṉ
|
சீவாதவள் cīvātavaḷ
|
சீவாதவர் cīvātavar
|
சீவாதது cīvātatu
|
சீவாதவர்கள் cīvātavarkaḷ
|
சீவாதவை cīvātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சீவுவது cīvuvatu
|
சீவுதல் cīvutal
|
சீவல் cīval
|
References
- University of Madras (1924–1936) “சீவு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press