See also: சொம்பு
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕoːmbɯ/, [soːmbɯ]
Etymology 1
Compare Telugu సోంపు (sōmpu), సోపు (sōpu).
Noun
சோம்பு • (cōmpu)
- anise (Pimpinella anisum); fennel
- Synonyms: பெருஞ்சீரகம் (peruñcīrakam), ஆலசம் (ālacam)
Declension
u-stem declension of சோம்பு (cōmpu) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
cōmpu
|
-
|
| vocative
|
சோம்பே cōmpē
|
-
|
| accusative
|
சோம்பை cōmpai
|
-
|
| dative
|
சோம்புக்கு cōmpukku
|
-
|
| benefactive
|
சோம்புக்காக cōmpukkāka
|
-
|
| genitive 1
|
சோம்புடைய cōmpuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
சோம்பின் cōmpiṉ
|
-
|
| locative 1
|
சோம்பில் cōmpil
|
-
|
| locative 2
|
சோம்பிடம் cōmpiṭam
|
-
|
| sociative 1
|
சோம்போடு cōmpōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
சோம்புடன் cōmpuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
சோம்பால் cōmpāl
|
-
|
| ablative
|
சோம்பிலிருந்து cōmpiliruntu
|
-
|
Etymology 2
Verb
சோம்பு • (cōmpu) (intransitive)
- to be idle, indolent, slothful
- to be lethargic, apathetic, dull
- to be cast down, dejected, dispirited
- to droop, fade, as persons, plants
- Synonym: வாடு (vāṭu)
- to be spoiled, marred
- Synonym: கெடு (keṭu)
- to stint
Conjugation
Conjugation of சோம்பு (cōmpu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சோம்புகிறேன் cōmpukiṟēṉ
|
சோம்புகிறாய் cōmpukiṟāy
|
சோம்புகிறான் cōmpukiṟāṉ
|
சோம்புகிறாள் cōmpukiṟāḷ
|
சோம்புகிறார் cōmpukiṟār
|
சோம்புகிறது cōmpukiṟatu
|
| past
|
சோம்பினேன் cōmpiṉēṉ
|
சோம்பினாய் cōmpiṉāy
|
சோம்பினான் cōmpiṉāṉ
|
சோம்பினாள் cōmpiṉāḷ
|
சோம்பினார் cōmpiṉār
|
சோம்பியது cōmpiyatu
|
| future
|
சோம்புவேன் cōmpuvēṉ
|
சோம்புவாய் cōmpuvāy
|
சோம்புவான் cōmpuvāṉ
|
சோம்புவாள் cōmpuvāḷ
|
சோம்புவார் cōmpuvār
|
சோம்பும் cōmpum
|
| future negative
|
சோம்பமாட்டேன் cōmpamāṭṭēṉ
|
சோம்பமாட்டாய் cōmpamāṭṭāy
|
சோம்பமாட்டான் cōmpamāṭṭāṉ
|
சோம்பமாட்டாள் cōmpamāṭṭāḷ
|
சோம்பமாட்டார் cōmpamāṭṭār
|
சோம்பாது cōmpātu
|
| negative
|
சோம்பவில்லை cōmpavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சோம்புகிறோம் cōmpukiṟōm
|
சோம்புகிறீர்கள் cōmpukiṟīrkaḷ
|
சோம்புகிறார்கள் cōmpukiṟārkaḷ
|
சோம்புகின்றன cōmpukiṉṟaṉa
|
| past
|
சோம்பினோம் cōmpiṉōm
|
சோம்பினீர்கள் cōmpiṉīrkaḷ
|
சோம்பினார்கள் cōmpiṉārkaḷ
|
சோம்பின cōmpiṉa
|
| future
|
சோம்புவோம் cōmpuvōm
|
சோம்புவீர்கள் cōmpuvīrkaḷ
|
சோம்புவார்கள் cōmpuvārkaḷ
|
சோம்புவன cōmpuvaṉa
|
| future negative
|
சோம்பமாட்டோம் cōmpamāṭṭōm
|
சோம்பமாட்டீர்கள் cōmpamāṭṭīrkaḷ
|
சோம்பமாட்டார்கள் cōmpamāṭṭārkaḷ
|
சோம்பா cōmpā
|
| negative
|
சோம்பவில்லை cōmpavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cōmpu
|
சோம்புங்கள் cōmpuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சோம்பாதே cōmpātē
|
சோம்பாதீர்கள் cōmpātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சோம்பிவிடு (cōmpiviṭu)
|
past of சோம்பிவிட்டிரு (cōmpiviṭṭiru)
|
future of சோம்பிவிடு (cōmpiviṭu)
|
| progressive
|
சோம்பிக்கொண்டிரு cōmpikkoṇṭiru
|
| effective
|
சோம்பப்படு cōmpappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சோம்ப cōmpa
|
சோம்பாமல் இருக்க cōmpāmal irukka
|
| potential
|
சோம்பலாம் cōmpalām
|
சோம்பாமல் இருக்கலாம் cōmpāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சோம்பட்டும் cōmpaṭṭum
|
சோம்பாமல் இருக்கட்டும் cōmpāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சோம்புவதால் cōmpuvatāl
|
சோம்பாததால் cōmpātatāl
|
| conditional
|
சோம்பினால் cōmpiṉāl
|
சோம்பாவிட்டால் cōmpāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சோம்பி cōmpi
|
சோம்பாமல் cōmpāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சோம்புகிற cōmpukiṟa
|
சோம்பிய cōmpiya
|
சோம்பும் cōmpum
|
சோம்பாத cōmpāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சோம்புகிறவன் cōmpukiṟavaṉ
|
சோம்புகிறவள் cōmpukiṟavaḷ
|
சோம்புகிறவர் cōmpukiṟavar
|
சோம்புகிறது cōmpukiṟatu
|
சோம்புகிறவர்கள் cōmpukiṟavarkaḷ
|
சோம்புகிறவை cōmpukiṟavai
|
| past
|
சோம்பியவன் cōmpiyavaṉ
|
சோம்பியவள் cōmpiyavaḷ
|
சோம்பியவர் cōmpiyavar
|
சோம்பியது cōmpiyatu
|
சோம்பியவர்கள் cōmpiyavarkaḷ
|
சோம்பியவை cōmpiyavai
|
| future
|
சோம்புபவன் cōmpupavaṉ
|
சோம்புபவள் cōmpupavaḷ
|
சோம்புபவர் cōmpupavar
|
சோம்புவது cōmpuvatu
|
சோம்புபவர்கள் cōmpupavarkaḷ
|
சோம்புபவை cōmpupavai
|
| negative
|
சோம்பாதவன் cōmpātavaṉ
|
சோம்பாதவள் cōmpātavaḷ
|
சோம்பாதவர் cōmpātavar
|
சோம்பாதது cōmpātatu
|
சோம்பாதவர்கள் cōmpātavarkaḷ
|
சோம்பாதவை cōmpātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சோம்புவது cōmpuvatu
|
சோம்புதல் cōmputal
|
சோம்பல் cōmpal
|
Derived terms
Etymology 3
From the above.
Noun
சோம்பு • (cōmpu)
- sloth, idleness, inactivity
- Synonym: சோம்பல் (cōmpal)
- dullness, lethargy, sluggishness of the system
- Synonyms: சோம்பல் (cōmpal), மந்தம் (mantam)
Declension
u-stem declension of சோம்பு (cōmpu) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
cōmpu
|
-
|
| vocative
|
சோம்பே cōmpē
|
-
|
| accusative
|
சோம்பை cōmpai
|
-
|
| dative
|
சோம்புக்கு cōmpukku
|
-
|
| benefactive
|
சோம்புக்காக cōmpukkāka
|
-
|
| genitive 1
|
சோம்புடைய cōmpuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
சோம்பின் cōmpiṉ
|
-
|
| locative 1
|
சோம்பில் cōmpil
|
-
|
| locative 2
|
சோம்பிடம் cōmpiṭam
|
-
|
| sociative 1
|
சோம்போடு cōmpōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
சோம்புடன் cōmpuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
சோம்பால் cōmpāl
|
-
|
| ablative
|
சோம்பிலிருந்து cōmpiliruntu
|
-
|
References