மயிலை

See also: மயில்

Tamil

Signs of the Zodiac
குடங்கர் (kuṭaṅkar) உதள் (utaḷ)
Tamil Wikipedia has an article about மயிலை.

Pronunciation

  • IPA(key): /majilai/

Etymology 1

(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Noun

மயிலை • (mayilai)

  1. (astrology) Pisces of the Zodiac
    Synonyms: மீனம் (mīṉam), மீன் (mīṉ)
  2. fish
    Synonym: மீன் (mīṉ)
  3. pale or greyish colour
  4. foulness, dirt, ash
Declension
ai-stem declension of மயிலை (mayilai)
singular plural
nominative
mayilai
மயிலைகள்
mayilaikaḷ
vocative மயிலையே
mayilaiyē
மயிலைகளே
mayilaikaḷē
accusative மயிலையை
mayilaiyai
மயிலைகளை
mayilaikaḷai
dative மயிலைக்கு
mayilaikku
மயிலைகளுக்கு
mayilaikaḷukku
benefactive மயிலைக்காக
mayilaikkāka
மயிலைகளுக்காக
mayilaikaḷukkāka
genitive 1 மயிலையுடைய
mayilaiyuṭaiya
மயிலைகளுடைய
mayilaikaḷuṭaiya
genitive 2 மயிலையின்
mayilaiyiṉ
மயிலைகளின்
mayilaikaḷiṉ
locative 1 மயிலையில்
mayilaiyil
மயிலைகளில்
mayilaikaḷil
locative 2 மயிலையிடம்
mayilaiyiṭam
மயிலைகளிடம்
mayilaikaḷiṭam
sociative 1 மயிலையோடு
mayilaiyōṭu
மயிலைகளோடு
mayilaikaḷōṭu
sociative 2 மயிலையுடன்
mayilaiyuṭaṉ
மயிலைகளுடன்
mayilaikaḷuṭaṉ
instrumental மயிலையால்
mayilaiyāl
மயிலைகளால்
mayilaikaḷāl
ablative மயிலையிலிருந்து
mayilaiyiliruntu
மயிலைகளிலிருந்து
mayilaikaḷiliruntu
See also
Zodiac signs in Tamil (layout · text)

உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)

ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)

ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)

நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)

மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)

ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)

நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)

நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)

கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)

சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)

குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)

மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

Etymology 2

Clipping of மயிலாப்பூர் (mayilāppūr).

Proper noun

மயிலை • (mayilai) (literary)

  1. Mylapore (a neighborhood of Chennai, Tamil Nadu, India)
Declension
ai-stem declension of மயிலை (mayilai) (singular only)
singular plural
nominative
mayilai
-
vocative மயிலையே
mayilaiyē
-
accusative மயிலையை
mayilaiyai
-
dative மயிலைக்கு
mayilaikku
-
benefactive மயிலைக்காக
mayilaikkāka
-
genitive 1 மயிலையுடைய
mayilaiyuṭaiya
-
genitive 2 மயிலையின்
mayilaiyiṉ
-
locative 1 மயிலையில்
mayilaiyil
-
locative 2 மயிலையிடம்
mayilaiyiṭam
-
sociative 1 மயிலையோடு
mayilaiyōṭu
-
sociative 2 மயிலையுடன்
mayilaiyuṭaṉ
-
instrumental மயிலையால்
mayilaiyāl
-
ablative மயிலையிலிருந்து
mayilaiyiliruntu
-

References

  • University of Madras (1924–1936) “மயிலை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press