Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Cognate with Malayalam കതിര് (katirŭ), Telugu కుదురు (kuduru) and Kannada ಕದಿರು (kadiru). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Noun
கதிர் • (katir)
- ray, beam, laser, light
- Synonyms: கீற்று (kīṟṟu), கிரணம் (kiraṇam)
- sunlight, sunshine
- Synonyms: கதிரொளி (katiroḷi), வெயில் (veyil)
- ear of grain, spear of grass
- spindle, goldsmith's pin
Proper noun
கதிர் • (katir)
- a male given name from Tamil
Declension
Declension of கதிர் (katir)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
katir
|
கதிர்கள் katirkaḷ
|
| vocative
|
கதிரே katirē
|
கதிர்களே katirkaḷē
|
| accusative
|
கதிரை katirai
|
கதிர்களை katirkaḷai
|
| dative
|
கதிருக்கு katirukku
|
கதிர்களுக்கு katirkaḷukku
|
| benefactive
|
கதிருக்காக katirukkāka
|
கதிர்களுக்காக katirkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
கதிருடைய katiruṭaiya
|
கதிர்களுடைய katirkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
கதிரின் katiriṉ
|
கதிர்களின் katirkaḷiṉ
|
| locative 1
|
கதிரில் katiril
|
கதிர்களில் katirkaḷil
|
| locative 2
|
கதிரிடம் katiriṭam
|
கதிர்களிடம் katirkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
கதிரோடு katirōṭu
|
கதிர்களோடு katirkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
கதிருடன் katiruṭaṉ
|
கதிர்களுடன் katirkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
கதிரால் katirāl
|
கதிர்களால் katirkaḷāl
|
| ablative
|
கதிரிலிருந்து katiriliruntu
|
கதிர்களிலிருந்து katirkaḷiliruntu
|
Derived terms
- கதிரவன் (katiravaṉ)
- கதிரோன் (katirōṉ)
- கதிர்காமம் (katirkāmam)
- கதிர்க்கடவுள் (katirkkaṭavuḷ)
- கதிர்க்கட்டு (katirkkaṭṭu)
- கதிர்க்கம்பி (katirkkampi)
- கதிர்க்காணம் (katirkkāṇam)
- கதிர்க்காம்பு (katirkkāmpu)
- கதிர்க்குஞ்சம் (katirkkuñcam)
- கதிர்க்குடலை (katirkkuṭalai)
- கதிர்க்கோல் (katirkkōl)
- கதிர்ச்சாலேகம் (katirccālēkam)
- கதிர்ச்சிலை (katirccilai)
- கதிர்த்தாக்கம் (katirttākkam)
- கதிர்த்தானியம் (katirttāṉiyam)
- கதிர்நாள் (katirnāḷ)
- கதிர்ப்பகை (katirppakai)
- கதிர்ப்பயிர் (katirppayir)
- கதிர்ப்பாரி (katirppāri)
- கதிர்ப்பாளை (katirppāḷai)
- கதிர்ப்பு (katirppu)
- கதிர்ப்புல் (katirppul)
- கதிர்ப்போர் (katirppōr)
- கதிர்மகன் (katirmakaṉ)
- கதிர்முத்து (katirmuttu)
- கதிர்வட்டம் (katirvaṭṭam)
- கதிர்வால் (katirvāl)
Verb
கதிர் • (katir) (intransitive, dated)
- to shine, glitter
- Synonyms: மின்னு (miṉṉu), ஒளிர் (oḷir), பிரகாசி (pirakāci)
- to multiply, increase, grow
- Synonyms: வளர் (vaḷar), பெருக்கு (perukku), கூட்டு (kūṭṭu)
- to reveal, show, manifest
- Synonyms: வெளிப்படு (veḷippaṭu), காட்டு (kāṭṭu), தோன்று (tōṉṟu)
- to be elated, puffed
Conjugation
Conjugation of கதிர் (katir)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கதிர்க்கிறேன் katirkkiṟēṉ
|
கதிர்க்கிறாய் katirkkiṟāy
|
கதிர்க்கிறான் katirkkiṟāṉ
|
கதிர்க்கிறாள் katirkkiṟāḷ
|
கதிர்க்கிறார் katirkkiṟār
|
கதிர்க்கிறது katirkkiṟatu
|
| past
|
கதிர்த்தேன் katirttēṉ
|
கதிர்த்தாய் katirttāy
|
கதிர்த்தான் katirttāṉ
|
கதிர்த்தாள் katirttāḷ
|
கதிர்த்தார் katirttār
|
கதிர்த்தது katirttatu
|
| future
|
கதிர்ப்பேன் katirppēṉ
|
கதிர்ப்பாய் katirppāy
|
கதிர்ப்பான் katirppāṉ
|
கதிர்ப்பாள் katirppāḷ
|
கதிர்ப்பார் katirppār
|
கதிர்க்கும் katirkkum
|
| future negative
|
கதிர்க்கமாட்டேன் katirkkamāṭṭēṉ
|
கதிர்க்கமாட்டாய் katirkkamāṭṭāy
|
கதிர்க்கமாட்டான் katirkkamāṭṭāṉ
|
கதிர்க்கமாட்டாள் katirkkamāṭṭāḷ
|
கதிர்க்கமாட்டார் katirkkamāṭṭār
|
கதிர்க்காது katirkkātu
|
| negative
|
கதிர்க்கவில்லை katirkkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கதிர்க்கிறோம் katirkkiṟōm
|
கதிர்க்கிறீர்கள் katirkkiṟīrkaḷ
|
கதிர்க்கிறார்கள் katirkkiṟārkaḷ
|
கதிர்க்கின்றன katirkkiṉṟaṉa
|
| past
|
கதிர்த்தோம் katirttōm
|
கதிர்த்தீர்கள் katirttīrkaḷ
|
கதிர்த்தார்கள் katirttārkaḷ
|
கதிர்த்தன katirttaṉa
|
| future
|
கதிர்ப்போம் katirppōm
|
கதிர்ப்பீர்கள் katirppīrkaḷ
|
கதிர்ப்பார்கள் katirppārkaḷ
|
கதிர்ப்பன katirppaṉa
|
| future negative
|
கதிர்க்கமாட்டோம் katirkkamāṭṭōm
|
கதிர்க்கமாட்டீர்கள் katirkkamāṭṭīrkaḷ
|
கதிர்க்கமாட்டார்கள் katirkkamāṭṭārkaḷ
|
கதிர்க்கா katirkkā
|
| negative
|
கதிர்க்கவில்லை katirkkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
katir
|
கதிருங்கள் katiruṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கதிர்க்காதே katirkkātē
|
கதிர்க்காதீர்கள் katirkkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கதிர்த்துவிடு (katirttuviṭu)
|
past of கதிர்த்துவிட்டிரு (katirttuviṭṭiru)
|
future of கதிர்த்துவிடு (katirttuviṭu)
|
| progressive
|
கதிர்த்துக்கொண்டிரு katirttukkoṇṭiru
|
| effective
|
கதிர்க்கப்படு katirkkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கதிர்க்க katirkka
|
கதிர்க்காமல் இருக்க katirkkāmal irukka
|
| potential
|
கதிர்க்கலாம் katirkkalām
|
கதிர்க்காமல் இருக்கலாம் katirkkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கதிர்க்கட்டும் katirkkaṭṭum
|
கதிர்க்காமல் இருக்கட்டும் katirkkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கதிர்ப்பதால் katirppatāl
|
கதிர்க்காததால் katirkkātatāl
|
| conditional
|
கதிர்த்தால் katirttāl
|
கதிர்க்காவிட்டால் katirkkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கதிர்த்து katirttu
|
கதிர்க்காமல் katirkkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கதிர்க்கிற katirkkiṟa
|
கதிர்த்த katirtta
|
கதிர்க்கும் katirkkum
|
கதிர்க்காத katirkkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கதிர்க்கிறவன் katirkkiṟavaṉ
|
கதிர்க்கிறவள் katirkkiṟavaḷ
|
கதிர்க்கிறவர் katirkkiṟavar
|
கதிர்க்கிறது katirkkiṟatu
|
கதிர்க்கிறவர்கள் katirkkiṟavarkaḷ
|
கதிர்க்கிறவை katirkkiṟavai
|
| past
|
கதிர்த்தவன் katirttavaṉ
|
கதிர்த்தவள் katirttavaḷ
|
கதிர்த்தவர் katirttavar
|
கதிர்த்தது katirttatu
|
கதிர்த்தவர்கள் katirttavarkaḷ
|
கதிர்த்தவை katirttavai
|
| future
|
கதிர்ப்பவன் katirppavaṉ
|
கதிர்ப்பவள் katirppavaḷ
|
கதிர்ப்பவர் katirppavar
|
கதிர்ப்பது katirppatu
|
கதிர்ப்பவர்கள் katirppavarkaḷ
|
கதிர்ப்பவை katirppavai
|
| negative
|
கதிர்க்காதவன் katirkkātavaṉ
|
கதிர்க்காதவள் katirkkātavaḷ
|
கதிர்க்காதவர் katirkkātavar
|
கதிர்க்காதது katirkkātatu
|
கதிர்க்காதவர்கள் katirkkātavarkaḷ
|
கதிர்க்காதவை katirkkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கதிர்ப்பது katirppatu
|
கதிர்த்தல் katirttal
|
கதிர்க்கல் katirkkal
|
Etymology 2
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Noun
கதிர் • (katir)
- year
- Synonyms: ஆண்டு (āṇṭu), வருடம் (varuṭam)
- awl, needle
- Synonym: ஊசி (ūci)
- hole
- Synonyms: துளை (tuḷai), ஓட்டை (ōṭṭai), துவாரம் (tuvāram)
Declension
Declension of கதிர் (katir)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
katir
|
கதிர்கள் katirkaḷ
|
| vocative
|
கதிரே katirē
|
கதிர்களே katirkaḷē
|
| accusative
|
கதிரை katirai
|
கதிர்களை katirkaḷai
|
| dative
|
கதிருக்கு katirukku
|
கதிர்களுக்கு katirkaḷukku
|
| benefactive
|
கதிருக்காக katirukkāka
|
கதிர்களுக்காக katirkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
கதிருடைய katiruṭaiya
|
கதிர்களுடைய katirkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
கதிரின் katiriṉ
|
கதிர்களின் katirkaḷiṉ
|
| locative 1
|
கதிரில் katiril
|
கதிர்களில் katirkaḷil
|
| locative 2
|
கதிரிடம் katiriṭam
|
கதிர்களிடம் katirkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
கதிரோடு katirōṭu
|
கதிர்களோடு katirkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
கதிருடன் katiruṭaṉ
|
கதிர்களுடன் katirkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
கதிரால் katirāl
|
கதிர்களால் katirkaḷāl
|
| ablative
|
கதிரிலிருந்து katiriliruntu
|
கதிர்களிலிருந்து katirkaḷiliruntu
|
References
- University of Madras (1924–1936) “கதிர்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “கதிர்-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press