கேரளம்
Tamil
Picture dictionary
கேரளம்
Alternative forms
- கேரளா (kēraḷā) — learned
Etymology
From Classical Tamil சேரளம் (cēraḷam, “Kingdom of the Cheras”), later morphed to the modern form கேரளம் (kēraḷam).[1][2] Cognate with Malayalam കേരളം (kēraḷaṁ). See Kerala on Wikipedia for more.
Pronunciation
Audio: (file) - IPA(key): /keːɾaɭam/
Proper noun
கேரளம் • (kēraḷam)
- Kerala (a state in southern India)
- (historical) the Chera kingdom
- (dated) the Malayalam language
- Synonym: மலையாளம் (malaiyāḷam)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | kēraḷam |
- |
| vocative | கேரளமே kēraḷamē |
- |
| accusative | கேரளத்தை kēraḷattai |
- |
| dative | கேரளத்துக்கு kēraḷattukku |
- |
| benefactive | கேரளத்துக்காக kēraḷattukkāka |
- |
| genitive 1 | கேரளத்துடைய kēraḷattuṭaiya |
- |
| genitive 2 | கேரளத்தின் kēraḷattiṉ |
- |
| locative 1 | கேரளத்தில் kēraḷattil |
- |
| locative 2 | கேரளத்திடம் kēraḷattiṭam |
- |
| sociative 1 | கேரளத்தோடு kēraḷattōṭu |
- |
| sociative 2 | கேரளத்துடன் kēraḷattuṭaṉ |
- |
| instrumental | கேரளத்தால் kēraḷattāl |
- |
| ablative | கேரளத்திலிருந்து kēraḷattiliruntu |
- |
See also
- கேரள (kēraḷa) (adjectival form)
states of Indiaedit
- அசாம் (acām)
- அரியானா (ariyāṉā)
- அருணாசலப் பிரதேசம் (aruṇācalap piratēcam)
- ஆந்திரப் பிரதேசம் (āntirap piratēcam)
- இமாச்சலப் பிரதேசம் (imāccalap piratēcam)
- உத்தரப் பிரதேசம் (uttarap piratēcam)
- உத்தராகண்டம் (uttarākaṇṭam)
- ஒடிசா (oṭicā) ~ ஒரிசா (oricā)
- கர்நாடகம் (karnāṭakam)
- குசராத் (kucarāt)
- கேரளா (kēraḷā)
- கோவா (kōvā)
- சத்தீசுகர் (cattīcukar)
- சம்மு காசுமீர் (cammu kācumīr)
- சார்க்கண்டு (cārkkaṇṭu)
- சிக்கிம் (cikkim)
- தமிழ்நாடு (tamiḻnāṭu) ~ தமிழகம் (tamiḻakam)
- திரிபுரா (tiripurā)
- நாகாலாந்து (nākālāntu)
- பஞ்சாப் (pañcāp)
- பீகார் (pīkār)
- மகாராட்டிரம் (makārāṭṭiram)
- மணிப்பூர் (maṇippūr)
- மத்தியப் பிரதேசம் (mattiyap piratēcam)
- மிசோரம் (micōram)
- மேகாலயா (mēkālayā)
- மேற்கு வங்காளம் (mēṟku vaṅkāḷam)
- ராஜஸ்தான் (rājastāṉ)
References
- University of Madras (1924–1936) “கேரளம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press